Logga in

Här är 2023 års mest uppmärksammade elfel

Publicerad
31 jan 2024, 13:54

En skarvsladd av det äldre slaget blev det mest uppmärksammade elfelet i Elfelskalendern 2023 Fyndet gjordes i en källare och påminner om en tid då livsfarliga elektriska kontakter var vardag.

I fjolårets Elfelskalender presenterades många intressanta luckor. Skarvkontakt direkt i säkring, förlängningssladd i dusch och kabeldragning genom nyckelhål var några exempel. Men det som lockade till mest uppmärksamhet var inte en ogenomtänkt elinstallation eller tecken på amatörmässig elarbeten – nej, det var en klassisk relik från Avesta.

Läs också:
”Det bolmade stor svart rök ur stolpen”

Läs också:
“Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

Rune Assmundson på Avesta Elcenter stod bakom bilden och luckan som visade en klassisk lösning där någon lagt dubbelt på jordblecket för att få nolla till det fyrapoliga skarvuttaget.

– Jag hittade den i en bostadsrättsförening när vi skulle förbereda för nya serviser för bergvärme, säger han till Elinstallatören.

Elektrikern, med 50 års erfarenhet i yrket, kände genast igen vad det var och konstaterar att det var en vanlig syn förr.

– Det var inte ovanligt att hitta sådant här på byggen, och många dödsolyckor har inträffat med dessa. Jordblecket är ju inte särskilt stort på dem, och vid hög belastning bränns de lätt, säger han.

Läs också:
”Brutalaste elfelet hittills i min karriär”

När han publicerade bilden på Facebook, var det många som kommenterade hur osäker kontakten var och att det var bra att Rune upptäckt och kasserade den. Det fanns dock de som ansåg att det var en problemfri kabel avsedd för de som verkligen förstod sig på elektricitet. Denna åsikt delas dock inte av Rune.

– Det är grymt skönt att dessa gamla metallhandskar försvann. Det har inträffat otroligt många olyckor med dem. Även om de är borta, upptäcker vi fortfarande många fel där det är uppenbart att vissa föredrar att göra elinstallationer själva. Att folk inte vet bättre, säger Rune Assmundson.

Här är 2023 års mest uppmärksammade elfel Elfelskalendern lucka 24: ”Finns många sätt att lösa ström på vid bygge …” Elfelskalendern lucka 23: ”Gick sådär att koppla in den nya kabeln i lyktstolpen” Elfelskalendern lucka 22: Vart tog den söta lilla dosan vägen? Elfelskalendern lucka 21: Så kan det bli Elfelskalendern lucka 20: ”Gissar att något varit tryckt mot kablarna” Elfelskalendern lucka 19: ”Ingen som ser i alla fall” Elfelskalendern lucka 18: Verkligen slutbesiktat? Elfelskalendern lucka 17: ”Allt funkar precis som det ska” Elfelskalendern lucka 16: Ladda mobilen i duschen Elfelskalendern lucka 15: Alltid på en fredag… Elfelskalendern lucka 14: Smygkabel i nyckelhålet Elfelskalendern lucka 13: Bränt vare’ här! Elfelskalendern lucka 12: ”Strömmen passerar aldrig jordfelsbrytaren” Elfelskalendern lucka 11:”En kvarglömd relik” Elfelskalendern lucka 10: ”Nån” karvade in sin längd i kabeln Elfelskalendern lucka 9: ”Installatören verkade ha slut på gällande kopplingsplintar” Elfelskalendern lucka 8: ”Plötsligt tappar vi tredje fasen i byggström” Elfelskalendern lucka 7: ”Jag höll på att bryta ihop” Elfelskalendern lucka 6: ”JFB:n såg helt ny ut” Elfelskalendern lucka 5: Efter tjatet om elbesiktning – huvudbrytaren var bränd … Elfelskalendern lucka 4: ”Fantastiska människor till hempulare som kan/vet allt” Elfelskalendern lucka 3: ”Så att man blir tårögd” Elfelskalendern lucka 2: Fick se denna trevliga överraskningen Elfelskalendern lucka 1: ”Billigare att ta bort jordfelsbrytaren helt”