Logga in

“Det påstods att det var en elektriker som hade gjort det”

Publicerad
23 feb 2018, 11:25

Personalen på lackfirman reagerade med allvar när de förstod att de haft ett livsfarligt elfel liggande på golvet mellan lackboxen och elcentralen i flera år. En träkloss täckt med papp fungerade som skarvbox.

När Jim Ottosson och Casper Molander från Ermatek El & Automation i Norrköping skickades ut på jobbet på lackfirman såg de direkt det fel som blev veckans gillafest i Elfel.

– Jag trodde aldrig att det skulle få så mycket uppmärksamhet. Det var när vi tog med träklossen tillbaka till kontoret som våra kolleger föreslog att vi skulle lägga ut bilderna i Elfel.

Mer Elfel: Fulkoppling på Bauhaus bredvid uppmaning om att inte göra behörighetskrävande elarbeten själv

Det säger Jim Ottosson, förstaårsmontör på Ermatek. Han och kollegan dokumenterade direkt situationen. I Elfel spekuleras det kring vem som är skyldig till de farliga installationerna. Saken är att Ermatek kallades till jobbet av den nya ägaren till lackfirman som nyligen har tagit över verksamheten. Han tyckte att eldragningen behövde tittas till. Fler fel fanns men det uppenbara var kanske ändå mest farligt.

– Centralen var helt öppen och det stack ut kablar och det  var när vi följde dem som vi hittade träklossen.

Vad var syftet med klossen?

– Det är en skarvning, man hade helt enkelt inte tillräckligt med kabel. Man har dragit kabel direkt från fasskenan till klossen och sen till lackboxen. Den drar ungefär 50 ampere, det är ett par fläktar på 10–11 kW och lite annat smått och gott. Huvudsäkringen var på 125 ampere. Om det hade blivit kortslutning i den här installationen hade det kunnat sluta illa, säger Jim Ottosson.

”När jag såg hur fantastiskt det var gjort ville jag dela med mig av det här. Det sades att det var en elektriker som gjort installationen. Och man ser att det finns en viss kunskap bakom, men att personen som gjort det här struntat i standarder och regler.”

Jim Ottosson, montör Ermatek El & Automation

 

Mer Elfel: Lennart har alltid kameran med sig på hinderljusbytet

Elfel älskar livsfarlig fulel och ju fulare den är desto mer kärlek får den. Klossen på lackfirman har i skrivande stund 225 gillamarkeringar. Dessutom lockade den fram Elfels alla ordvitsare. Man blir så jävla lack, skriver någon och kommentarsfältet är en skrattfest. När Jim Ottosson lade upp en förklarande bild på skarvningen och man såg att kopplingarna var täckta av papp och inte golvlist som det först såg ut som utlöstes en ny undertråd.

– När jag såg hur fantastiskt det var gjort ville jag dela med mig av det här. Det sades att det var en elektriker som gjort installationen. Och man ser att det finns en viss kunskap bakom, men att personen som gjort det här struntat i standarder och regler.

Faktum är att man på bilderna kan se gummikabeln som är avsedd för att försörja lackboxen. Men, berättar Jim Ottosson, kabeln räckte inte. Dessutom fanns bara gänga två-säkringar.

– Jag fattade på personalen att skarvningen med klossen var tänkt som en tillfällig lösning som av okänt skäl blivit permanent.

När Jim Ottosson förklarade faran med att den improviserade skarvboxen låg mitt ute på golvet i lokalen blev personalen lite skärrad.

– De reagerade kraftigt på det här. De hade valt att inte peta på den överhuvudtaget. Men jag misstänker att det hade kunnat vara straffbart ifall installationen hade lett till en olycka.

Jim Ottosson och kollegan Casper Molander säkrade ner anläggningen till 63 A och rättade de övriga felen. Klossen är nu en souvenir.

Mer elfel: Södertäljebo som installerade utan behörighet dömd i tingsrätten