Logga in

Elfelskalendern lucka 11:”En kvarglömd relik”

Publicerad
11 dec 2023, 06:00
| Uppdaterad
5 dec 2023

Av forntidens sätt att koppla el finns det sådana som kanske inte funkar i dag. I lucka 11 hittar vi denna kontakt som var dubbelt lagd på jordblecket för att få nollan till ett 4-poligt skarvuttag.

”Det var ’vanligt’ förr att lägga dubbelt på jordblecket för att få ’nolla’ till det 4-poliga skarvuttaget. Totalt livsfarligt då enda kontakten till jord var via stiftet, som vid hög belastning brändes och dålig kontakt uppstod. Hittades i en källare i ett HSB-hus här i Avesta, en kvarglömd ’relik’!”

Rune Assmundson

Huset var fullt av gammalt elmateriel:
”Förra ägaren var intresserad av belysning”

Lucka 10:
Elfelskalendern lucka 10: ”Nån” karvade in sin längd i kabeln

Elfelskalendern lucka 11:”En kvarglömd relik” Här är 2023 års mest uppmärksammade elfel Elfelskalendern lucka 24: ”Finns många sätt att lösa ström på vid bygge …” Elfelskalendern lucka 23: ”Gick sådär att koppla in den nya kabeln i lyktstolpen” Elfelskalendern lucka 22: Vart tog den söta lilla dosan vägen? Elfelskalendern lucka 21: Så kan det bli Elfelskalendern lucka 20: ”Gissar att något varit tryckt mot kablarna” Elfelskalendern lucka 19: ”Ingen som ser i alla fall” Elfelskalendern lucka 18: Verkligen slutbesiktat? Elfelskalendern lucka 17: ”Allt funkar precis som det ska” Elfelskalendern lucka 16: Ladda mobilen i duschen Elfelskalendern lucka 15: Alltid på en fredag… Elfelskalendern lucka 14: Smygkabel i nyckelhålet Elfelskalendern lucka 13: Bränt vare’ här! Elfelskalendern lucka 12: ”Strömmen passerar aldrig jordfelsbrytaren” Elfelskalendern lucka 10: ”Nån” karvade in sin längd i kabeln Elfelskalendern lucka 9: ”Installatören verkade ha slut på gällande kopplingsplintar” Elfelskalendern lucka 8: ”Plötsligt tappar vi tredje fasen i byggström” Elfelskalendern lucka 7: ”Jag höll på att bryta ihop” Elfelskalendern lucka 6: ”JFB:n såg helt ny ut” Elfelskalendern lucka 5: Efter tjatet om elbesiktning – huvudbrytaren var bränd … Elfelskalendern lucka 4: ”Fantastiska människor till hempulare som kan/vet allt” Elfelskalendern lucka 3: ”Så att man blir tårögd” Elfelskalendern lucka 2: Fick se denna trevliga överraskningen Elfelskalendern lucka 1: ”Billigare att ta bort jordfelsbrytaren helt”