Logga in

”Förra ägaren var intresserad av belysning”

Publicerad
30 okt 2023, 07:30

Under ett elbesiktningsuppdrag i en villa i Kållered uppdagade elektrikern en extrem varmgång, grunt förlagda gummikablar som genomkorsade tomten och elmateriel som borde vara på museum. 

Text

Elektrikern Johan Wikström, från Svensk El & Ljusdesign, fick ett besiktningsuppdrag hos en privatkund. Kunden hade flyttat in i en villa byggd 1939 för något år sedan.  Elen i huset var original med bland annat tygkablar och ett antikt proppskåp. Därtill hade någon kompletterat med några få moderna kablar. Snabbt blev det tydligt för Johan Wikström att det var den tidigare villaägaren som fixat med elen. 

Mer elfel:
”Ingen elektriker kan lyckas med så mycket fel”

Svar på elfelet:
”Tappar du nollan får du 400 V genom vissa produkter”

Bland annat hittade Johan Wikström en stickkontakt på en grusbädd under altanen.

Johan Wikström hittade stickkontakten under altanen. Foto: Privat

–  Det var det värsta jag någonsin sett. Det har varit massor av skarvkablar och grendosor under altanen. På den här stickkontakten som låg under altanen har en extrem varmgång i kablaget skett, på grund av en kombination av för hög belastning och dålig kontakt.

– Säkringen har skjutits gång på gång för att det blivit kortslutning. Dessutom har det inte funnits någon jordfelsbrytare. Det är därför det har kunnat brinna så pass länge. Hade det funnits jordfelsbrytare hade den känt av den här felaktiga strömmen tidigare. 

Då kablaget var 85 år gammalt var det inte anpassade till modern elförbrukning, med många fler vitvaror som belastar kablaget. Detta har i sin tur lett till kortslutning eftersom kablarna  har torkat ut.

– Hade stickkontakten legat i husen hade risken för brand varit mycket större.

Vidare hittade Johan Wikström flera hundra meter kabel fem centimeter under gräsmattan och grusplanen. Den tidigare husägaren visade sig ha varit intresserad av belysning, eftersom han haft lampor och spottar överallt som varit felaktigt anslutna. 

Det blev ett utgrävningsarbete för Johan Wikström när han hittade mängder av nergrävda kablar på grusplanen. Foto: Privat

–  Det är flera kablar som inte är godkända. Det rör sig om förlängningskablar och gummikablar med stickkontakter, där det inte heller fanns något extra jordskydd som man har när man lägger markrör och kablar. 

Uttorkad tygkabel. Foto: Privat

Nästan allt kablage inne i huset har varit tygkablar och arbetet för Johan Wikström och hans kollega Linus Granberg har bestått i att dra om dem. Dessutom ska elmätaren flyttas från inomhus till utomhus, för att den ska bli mer lättåtkomlig. 

I samband med renoveringen ska bland annat alla vägguttag, strömbrytare, tygkablar och elcentralen bytas ut. Men den gamla utrustningen kommer kanske få ett nytt hem. 

Torix vs wago:
”Därför byter jag alltid torix mot wago”

– Vi känner en kille som har ett elmuseum i Lerum, vi tänkte lämna in lite grejer till honom. 

Elcentralen och en säkringsanläggning som kan hamna på museum. Foto: Privat/Kollage