Logga in

Kapa fasskenor: ”Kopparspån kan fastna i plasten”

Publicerad
27 apr 2023, 08:52

”Oj, här har det varit varmgång” tänkte elektrikern. Det var innan han fick höra att den som installerat lär ha en oortodox metod för att säkra ändarna. Men hur ska man kapa fasskenor egentligen?

När Adam Önhult kom till serviceuppdraget i en lokal gjorde han en oroande upptäckt. Fasskenorna i centralen han öppnade, för att lägga in uttagsmatning, var kapade med bågfil och hade brända ändar.

“Jag tror en vanlig anledning till att såga fasskenor, inklusive kopparen, är att det går snabbast och man ids inte dra ut skenorna.”

Adam Önhult, elektriker i Umeå

Goda råd:
”Om det görs med såg eller sax är upp till installatören”

Mer om fasskenor:
Är en skruv lös – eller saknas den?!

– Spontant tänkte jag ”oj, här har det varit varmgång – tur att jag kollade innan något hände”, säger Adam Önhult som är elektriker hos Nordelektro i Umeå.

Han undersökte vidare och upptäckte att det såg likadant ut i två av fyra centraler. I de två som var okej fanns passande färdiga fasskenor, så där hade ingen kapning gjorts.

– Största problemet med att såga skenorna rakt av är att kopparspån kan fastna i plasten och orsaka överledning. Det kan ge varmgång och i värsta fall brand, säger Adam Önhult.

En av kapningarna. Foto Adam Önhult

Bilderna han lagt upp i Facebookgruppen Elfel väcker många reaktioner. ”Klart att skenorna ska kapas med klippverktyg” skriver en kommentator. ”Strunt samma om man använder kap, bågfil eller tång. Så länge man gör det rätt” skriver en annan.

– Jag tror en vanlig anledning till att såga fasskenor, inklusive kopparen, är att det går snabbast och man ids inte dra ut skenorna. Men det kan förstås också handla om okunskap om vad som kan hända, säger Adam Önhult som därför tycker det är viktigt att påminna om den här frågan då och då.

Han håller med om att det finns olika sätt att kapa fasskenor, så att det blir bra. Personligen föredrar han att dra ut kopparskenorna, klippa dem med avbitare och sedan kapa plasten med sekatör.

I en enkät Elinstallatören gjorde för några år sedan svarade 12 procent att de sågar av fasskenor, medan 88 procent klipper. I artikeln gav även några experter sin syn på saken. ”Kopparskenorna deformeras av att sågas… Detta är en större fara än de spån som bildas” sa en produktchef hos Hager. ”Följ manualen” uppmanade Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen.

Läsarenkäten:
Fasen, vad svårt! Klippa eller såga?

Även i den nya Elfel-diskussionen skriver några att de föredrar att såga. ”Man kapar med bågfil, drar ut kopparen och klipper av med tång. Sedan på med ändskydd. Isoleringen ska vara längre än skenorna” lyder ett råd.

Smält med tändare. Foto Adam Önhult

Ett annat förslag är att helt enkelt köpa fasskenor i rätt längd, för att slippa kapa. Men det fungerar inte i alla situationer. ”Ibland går det inte att få dit ändskydden om man inte klippt skenorna så att de slutar två millimeter innanför kanten på beröringsskyddet” skriver en kommentator.

– Jag vill gärna fylla alla tomma moduler i centralen med fasskena, för att enkelt kunna bygga vidare. Om det är 16 platser tillgängliga behöver man använda en fasskena med 18 moduler och klippa den. Det finns också fasskenor med 57 moduler som är till för att kapas, säger Adam Önhult.

Någon dag efter upptäckten, vid ett återbesök i lokalen, fick han höra en förklaring till varför fasskenorna såg ut som de gjorde: Den som sågat skenorna hade som metod att täta ändarna genom att smälta plasten med en tändare och trycka till.

– Det kanske stämmer, men jag tycker inte det är lämpligt att använda en arbetsmetod där resultatet kan misstas för varmgång, säger han.