Logga in

Vilda solcellsvästern fortsätter: ”Lösa kablar är ett elände”

Publicerad
25 jan 2021, 05:45

En bildserie i Facebookgruppen Elfel visade nyligen hur fel det kan bli även i stora solcellsanläggningar. Skadespecialisten Tomas Ekman på Länsförsäkringar ser många anläggningar med skador som är lätta att undvika för ett proffs — men svårare för den som bara läst en del av elinstallationsreglerna.

Kablar som hänger löst, löper över hårda kanter, på gamla elstegar och har osäkra kapslingar. Missarna i kabelförläggningen till en ny solcellsanläggning i en skola upprör i Facebook-gruppen Elfel. En kommentator menar att det är det värsta han sett. Det visar sig senare att anläggningen inte går igenom besiktningen.

”Om inte branschen får ordning på problemen kan försäkringsbolag behöva höja premier eller i värsta fall säga nej till att försäkra. Men det vore ju katastrof för en ny, grön teknik, så där vill vi helst inte hamna.”

Tomas Ekman, riskspecialist hos Länsförsäkringar.

Att det slarvas vid installationer av solceller har Elinstallatören skrivit om tidigare. Problemet har också uppmärksammats av försäkringsbolag. För två år sedan berättade Länsförsäkringar att fyra av fem installationer hade brister vid besiktningarna.


Läs vår artikelserie om läget i solcellsbranschen: Vilda västern när klåpare installerar solceller 

Tomas Ekman– I och med att marknaden utvecklas så snabbt kommer det in aktörer som inte förstår elinstallationsreglerna. De kanske kan kapitel 712, men det räcker inte. Man måste kunna alla kapitel, säger Tomas Ekman, riskspecialist hos Länsförsäkringar.

I sitt jobb har han sett många skador på solcellsinstallationer orsakade av åska. Ofta är det växelriktare i nya anläggningar som gått sönder.

– Om man följer reglerna och sätter in överspänningsskydd så slipper man de problemen, säger Tomas Ekman.

Annars är lösa kablar det som leder till flest anmärkningar inom DC.

– Lösa kablar är ett elände, eftersom det kan leda till isärdragning som ger glappkontakt eller gör att kabeln så småningom går sönder, säger Tomas Ekman.

Kunskap finns: ”Jag har gjort alla nybörjarmisstagen”

Ekonomin viktig: Lönar sig verkligen solceller?

Han menar att utvecklingen ändå går åt rätt håll och att det finns fler bra anläggningar i dag än för några år sedan. Det beror bland annat på att fler installationer görs av elfirmor. Det pågår också ett aktivt informationsarbete, för att få så många som möjligt att göra rätt.

Länsförsäkringar samarbetar bland annat med föreningen Svensk Solenergi, för att nå ut med information. Försäkringsbolaget har också ett eget faktablad om vad som är viktigt att tänka på vid en solcellsinstallation.

– Om inte branschen får ordning på problemen kan försäkringsbolag behöva höja premier eller i värsta fall säga nej till att försäkra. Men det vore ju katastrof för en ny, grön teknik, så där vill vi helst inte hamna, säger Tomas Ekman.