Logga in

”Den gubben går till den gubben, och den…”

Publicerad
27 dec 2022, 09:22

En skrattretande, färgglad kabelhärva upptäcktes på villavinden. Hur farligt var det egentligen, och får man göra så?

Bilden på en färgglad sladdhärva på en villavind väcker känslor i Facebookgruppen Elfel. Hur kunde det bli så här trassligt?

– En granne håller på att bygga ut huset. När elektrikern började dra i några kablar, som han trodde kom från en dosa, var det helt stumt. Sedan hittade han det här på vinden, säger Jocke Gradin, industrielektriker i Skåne som lagt upp bilden i Elfel.

“Elen funkar som den ska, men så här får det förstås inte se ut… var är yrkesstoltheten hos den som gjorde detta?”

Jocke Gradin, industrielektriker i Skåne

Fler upptäckter:
Hemmagjorda proppar: ”Inga hinder för 500 ampere”

Läs också:
Hmm … hur var det nu med flera ledare under samma kopplingsklämma?

Blåa, röda, gröna, vita och svarta kablar satt huller om buller i härvan på vinden. Inga kablar hade märkning. Efter viss utredning förstod elektrikern att här fanns matningar för vägguttag och belysning inomhus och utomhus.

På flera ställen används röda kopplingshattar. Därför tror Jocke Gradin att detta är en installation med minst tio år på nacken. Gjord innan grannen flyttade in.

”Hur svårt kan det vara? Den gubben går till den gubben, och den…” skriver en kommentator i Elfel. ”Det är ett konstverk, så kallad installation” skriver en annan. ”Den nya metoden att använda sig av luftdosor” kommenterar en tredje, skämtsamt.

Det går att skratta åt den färgglada härvan, och Jocke Gradin tror inte att den är farlig. Men lite allvarligt är det ändå.

– Elen funkar som den ska, men så här får det förstås inte se ut. Det finns trots allt regler att förhålla sig till. Öppna trådar får inte lämnas på det här viset. Och var är yrkesstoltheten hos den som gjorde detta? Om det var en elektriker, säger han.

Felkoppling:
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Eftersom elcentralen också behövde bytas blev åtgärden att dra om all el i villan. Även de nya matningarna går via vinden, men är nu strukturerade i nya grupper och dosor.

– Det är viktigt att kunna ha koll på att allt funkar som det ska, säger Jocke Gradin.