Logga in

Regelvidrig elinstallation upptäckt efter husköp – det här gäller

Publicerad
25 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
26 jan 2024

Ett gott råd från besiktningsmannen hade varit välkommet. I stället blev det upp till husägaren att själv upptäcka den regelvidriga installationen på vinden. Vad gäller egentligen för husbesiktningar och el?

Villaägaren hade just tillträtt huset som genomgått en vanlig besiktning. I protokollet stod att besiktningen ”inte innefattade kontroll av system för el”. När husägaren en tid senare ringde en elektriker för att få hjälp att installera en fläkt i badrumstaket blev det rabalder. Framför allt vid ett besök på vinden.

”Hade jag inte reagerat så kanske det hade fått vara så i flera år innan någon annan elkunnig hade påpekat det. Det är en skrämmande tanke när man är en småbarnsfamilj som köper ett besiktigat hus.”

upprörd husägare

Oroande:
”Livsfarliga elfelet stod det inget om i besiktningsprotokollet”

Läs också:
Elsäkerhetsverket: Krav på elbesiktning är inte aktuellt

– Elektrikern som var här frågade ”Vad sa besiktningsmannen om det här?” Ingenting, svarade jag. Ojsan, sa han då, berättar husägaren som vill vara anonym.

På vinden fann de en installation som den tidigare ägaren gjort själv. En ny tre-ledad kabel var dragen från proppskåpet och matad från husets originalsystem. Åtgärden gjordes för att få i gång belysning i hallen och köket, som slutat fungera. Det hände när den tidigare ägaren kapade en vägg mellan hall och kök och råkade såga av kablarna från strömbrytaren till belysningen.

Bilden som villaägaren lagt upp i Facebookgruppen Inget elfel, men… väcker oro och engagemang. På bilden syns hur en av de två nya kablarna, till vänster, går till ett egeninstallerat vägguttag på vinden. Installationen är väl synlig, inte dold.

– Den installationen var inte något vidare – uppfyller inte god elsäkerhetsteknisk praxis. Till exempel har kablagen bara enkel isolering. Vid en besiktning hade den säkert upptäckts, eftersom undersökningsplikten är en stor del i jordabalken, säger Richard Nyberg, besiktningsman hos Nybergs Elkonsult.

I Facebookgruppen varnas husägaren för brandrisken, och får rådet att omedelbart kontakta en elektriker för åtgärd.

– Hade jag inte reagerat så kanske det hade fått vara så i flera år innan någon annan elkunnig hade påpekat det. Det är en skrämmande tanke när man är en småbarnsfamilj som köper ett besiktigat hus, säger han.

Villaägaren är besviken på överlåtelsebesiktningen. Han är medveten om att elbesiktning inte ingår i en vanlig besiktning, men ett gott råd hade varit välkommet.

– Från en besiktningsman med utbildning och god kunskap om hus hade jag önskat att han iallafall kunde pekat på elfelet och sagt ”kolla upp det där för det är inte fackmannamässigt utfört”, säger villaägaren.

Elektrikern han anlitat var arg på både tidigare ägaren och besiktningsmannen. Han erbjöd sig till och med att ringa och skälla ut dem. Felen är nu åtgärdade.

Elinstallatören har tidigare berättat om Elsäkerhetsverkets syn på elbesiktningar vid husköp. Myndigheten menar att det i många fall är rekommenderat att betala för en elbesiktning, som komplement till den vanliga besiktningen. Dock finns ännu så länge inget krav på elbesiktningar.

Läs också:
Inget krav på elbesiktning av bostäder i Sverige