Logga in

Helt vanlig nerjordning av parter eller ”källarjockelösning på übernivå”?

Publicerad
29 aug 2022, 08:36
| Uppdaterad
14 sep 2022

Vad sägs om strömbrytare för handdukstork placerad i duschen? Det är bara ett av 12 fel som elektrikern fann under sin besiktning. Bilder på alla fel i artikeln.

1: Ingjuten skarv i betong med sockerbitar skyddade med isoleringstejp. Observera också färgvalet av kablar.

Familjen som köpt villan behövde en besiktningsrapport för elinstallationerna i huset. De kontaktade elektrikern Björn Peterson i Sandared, utanför Borås, för uppdraget. Villan byggd på 1950-talet och renoverad på 1980-talet visade sig innehålla en uppsjö av märkligheter.

Faror med det dolda:
”Jag förstår att man inte alltid vet orsaken till villabränder”

Läs också:
Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden

“Jag har inte hunnit identifiera alla prylar ännu. Tydligen jobbade hemmafixaren i någon industri, så en del komponenter kommer därifrån.”

Björn Peterson, elektriker
2: Skarvad FK i rör i vägg. Lödning med krympslang.

– Det är helt galet vad den tidigare ägaren har gjort. I alla hus finns småfel, men den här omfattningen är ovanlig. Det är nog det värsta huset jag har sett, säger Björn Peterson som arbetar med elinstallationer, besiktningar och bygglovsärenden i egna företaget Sandareds Bygg och Kontrollansvar.

3: Koppling där alla tänkbara färger inklusive skyddsjord är använda. Full spänning i kopplingspunkten.

Det farligaste han hittade i villan var strömbrytaren för handukstorken i duschen, med IP-klass 21.

– Riktar man duschstrålen på den, och står i badkaret, går det riktigt illa, säger Björn Peterson.

4: I denna röra finns transformatorer (troligtvis från industrimiljö) till spottar i tak blandat med en underlig styrning av magnetventil till ett vattenburet värmegolv, samt en del andra komponenter som jag ännu inte identifierat.

Annat han upptäckte var vägguttag som såg ut som jordade men som inte var det. Bland annat ett trädgårdsuttag. Många kablar hade även fel färg och fel dimensioner. Den förre husägaren hade bland annat återanvänt FK, och när längden inte räckte hade han skarvat genom att löda. Många skarvar var ingjutna i betongen.

– Risken då är att det kan bli kraftig värmeutveckling om kablarna belastas maximalt, alltså brandrisk, säger Björn Peterson.

5: Trappbrytare med jord som tändtråd.

Bakom en garderob hittade han ett ”lönnfack”. Där fanns nystan av kablar som visade sig höra till belysningsstyrning och en golvvärmeslinga. Slingan var dessutom kopplad till radiatorkretsen, vilket inte fungerar eftersom det handlar om olika flödesnivåer.

6: En kopplingsdosa till belysning där gulgrön skyddsjord används som tändtråd. Observera att ena kabeln är en lampsladd, ej avsedd för dold förläggning och 0,75 kvmm.

– Jag har inte hunnit identifiera alla prylar ännu. Tydligen jobbade hemmafixaren i någon industri, så en del komponenter kommer därifrån, säger Björn Peterson.

Bilden på en koppling som han lagt upp i Facebook-gruppen Inget Elfel, men… har fått många kommentarer. En kommentator föreslår att det handlar om klassisk nerjordning. Det görs av många elektriker för kablar som inte används. Jord kortsluts då i en koppling.

– Men så är det inte i det här fallet, utan här handlar det om en källarjockelösning på übernivå, säger Björn Peterson.

Kan gå illa:
Student kompenserades med pizza efter strömgenomgång i duschen

7: Jordat vägguttag där blå används som jord.

Familjen i huset är omskakad av upptäckterna. Björn Peterson har tipsat om att mycket av det han hittat kan anses vara dolda fel. Familjen har ännu inte bestämt sig för hur den vill gå vidare.

– Säkert är i alla fall att det krävs många åtgärder. Hittills har jag lagt två arbetsveckor här och det finns mer kvar att göra, säger han.

Fler Exempel på vad som uppdagades i villan:

8: Jordat vägguttag i toalettrum, utan jord.
9: ”Trippelkron”-brytare där gröngult (avsett för skyddsjord) används som fasledare.
10: Matning till trappbelysning. 0,75 kvmm lampsladd i dold installation (fast installation) med spik i stället för klammer. Trappans undersida var tidigare täckt.
11: Anslutning av handdukstork, ganska ok, men brytaren med IP21 som styr handukstorken är rent av livsfarlig.
12: Skarvar i rör i vägg. FK möter EKK. Lödskarv med krympslang.