Logga in

”Oj, det här var spännande!”

Publicerad
29 maj 2023, 08:31

Under en renovering gjordes en skrämmande upptäckt. Mellan jord och diskbänken uppmättes 221 volt. Hur kunde man hitta felet?

”Oj, det här var spännande!” tänkte Christoffer Neese när han mätte spänningen mellan jord och diskbänken. Mätaren visade 221 volt. Vad skulle han göra nu?

Bilden han lagt upp i Facebookgruppen Elfel får många kommentarer. De flesta är eniga om att det inte borde finnas spänning i diskbänken. Något har blivit fel och det är farligt.

”Man kunde blivit bänkad under fel omständigheter.”

Kommentar i facebook elfel

Fler elfel:
”Skämt åsido så är det här farligt”

Läs också:
Årets Elfel: ”Vi skrattade så vi grät”

”Om någon tar i diskbänken och står på eller tar i ett föremål som är jordat, får hen dödlig ström genom kroppen om det inte finns jordfelsbrytare” lyder en kommentar.

En annan kommentator undrar om inte blandare och vattenledning borde ha jordat diskbänken och utlöst jordfelsbrytaren? Så blev det inte i det här fallet. 

Spekulationerna om orsakerna och de goda råden är många.

”Dra ut en säkring i taget, kolla om spänningen försvinner. När du vet vilken grupp som är orsaken – leta efter vilka uttag/förbrukare som går på den gruppen. Så hittar man troligen felet. Det är säkert en felkopplad apparat eller så är bordet skruvat i väggen och har träffats av fasledaren” lyder ett råd.

Mer om fasledare:
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Efter felsökning hittade Christoffer Neese till slut orsaken. En faskabel som tidigare gått till ett uttag, avsäkrat med 16 ampere, låg an mot diskbänkens ben.

Bra att det blev ordnat snabbt, tycker en kommentator. ”Man kunde blivit bänkad under fel omständigheter” tillägger en annan.