Logga in

El (skräck) på tivoli: ”Helt livsfarligt”

Publicerad
2 jun 2023, 10:00
| Uppdaterad
8 jun 2023

Vidöppna elskåp, tejpade skarvsladdar och ojordade anslutningar. Inte bara skramlande karuseller kan avskräcka på ambulerande tivolin och marknader. Här är två exempel på riktigt läskiga el-upplevelser.

Granskning:
Tillfällig sommar-el: ”Majoriteten fick anmärkningar”

30-årsjubileum:
Sweden Rock: ”I år testar vi batteri till en av scenerna”

Claes Hellgren, serviceelektriker på Oppunda El i Katrineholm gjorde i fjol en snabb utryckning för att hjälpa till med en löpartävling som råkat ut för ett “kardinalhaveri” med elen under den årliga Katrineholmsveckan. Då kom en man springande från det ambulerande tivolit på torget intill, han ville ha hjälp att få igång en karusell som stannat.

När Claes Hellgren öppnade apparatskåpet möttes han av en ”skräcksyn”: Inkommande jord var inte ansluten, inte heller utgående jord till drivmotorn.  Maskinen var avsäkrad med 63A via en 5G2,5 gummikabel och ansluten i ett 16A CEE intag. Jordfelsbrytaren var förbikopplad och överströmsreläerna till motorerna var bortkopplade.

– Helt livsfarligt. Karusellen var uppställd på träfötter och allt hade kunnat bli strömförande. Mannen på tivolit sa att det hade funkat i nästan ett sekel. Jag har aldrig gillat sådana tivolin men efter det här är jag ännu mer övertygad om att det är något man ska undvika, säger Claes Hellgren.

Apparatskåp till karusell. Foto: privat.

Peter Jansson, vd och ägare av Peter Pans Tivoli, som var på plats, säger att han är förvånad och inte känner igen uppgifterna:

– Jag vet inte vad det är för skåp som han har tittat på för allt ska vara jordat och de andra siffrorna känner jag inte igen. Det finns två sidor av allt, säger han.

Hur gör du för att garantera elsäkerheten på tivolit?

– Normalt sett är det externa elektriker som gör inkopplingarna. Vi har koll på våra prylar.


”Man får väl vara tacksam att det inte var regnväder, men vad händer nästa gång?”

Tivolit på Höganäs marknad blev en annorlunda upplevelse för “C”  som var på besök med familjen under två dagar– och som vill vara anonym eftersom han inte är auktoriserad elektriker – men ändå tillräckligt insatt i el för att se om något är fel. Och i det här fallet var det mycket som var galet.

– Genom jobbet har jag varit ute mycket på industrier, byggen och lantbruk sett en del fulel, så jag har ögonen öppna av ren självbevarelsedrift, säger han. 

Barnen ville åka karusell och på den timma som familjen gästade tivoliplatsen stannade tre karuseller vid fem tillfällen.

Höganäs marknad. Foto:Privat.

– Det såg verkligen inte bra ut. Att elskåpet stod öppet intill karusellkön och en stol placerats framför det tyder ju på att det var fler fel som inträffade än de jag såg. En ung kille sprang runt med en testpenna och försökte lösa problemen. Det låg semko-don på gräset som man inte ens försökt dölja, berättar han.

Han såg också en uppsjö av ihopkopplade sladdvindor som inte var utdragna och tejpade skarvsladdar som klämts fast i metallkonstruktioner på marknadsområdet under de två dagar som familjen besökte marknaden.

– Ungarna fick åka grejorna som höll sig på marken och man får väl vara tacksam att det inte var regnväder, men vad händer nästa gång? Jag tänkte efteråt att jag borde ha ringt till kommunen men det blev inte av.

“Om vi inte får information om brister som folk ser kan vi tyvärr inte göra något åt det.”

Mikael Roslund


Mikael Roslund har utsetts till elansvarig för Höganäs två årliga marknader som arrangeras av fotbollsklubben Höganäs BK, men är till vardags projekt- och serviceledare på Bravida Prenad. Han säger att han aldrig fått några klagomål eller indikationer om elfel men att han själv påtalar brister om han ser sådana på området, som han går runt i dagligen när marknaderna pågår.

– Vi ansvarar för att den el vi lägger ut är korrekt och informerar om alla regler som gäller men vad knallarna och tivolit sedan gör kan vi inte kontrollera. Om vi inte får information om brister som folk ser kan vi tyvärr inte göra något åt det, säger han.

I det här fallet var det TJ Event som stod för tivolit, ett företag som hyr ut helhetslösningar för festivaler och marknader. Vd:n Jens Ljung, säger att han har koll på och efterlever rådande regler för elsäkerhet.
– Vi anlitar externa elektriker och ser vi brister så åtgärdar vi det. Alla gör fel ibland. När det gäller elskåp har vi dem låsta med hänglås, säger han.

Axels Tivoli är Nordens största ambulerande tivoli, som hamnat i blåsväder vid flera tillfällen när olyckor inträffat. Ett uppmärksammat fall inträffade 2019, då fyra barn fick föras till sjukhus efter att en hoppborg kollapsat på Kiviks marknad när någon kopplat ur strömmen. Efter det har hoppborgarna tagits bort, berättar Linda Andreasson, driftansvarig för familjeföretaget  Axels Tivoli.

– Vi ansvarar själva för elanläggningarna och har anställda elektriker ute som kopplar in utrustningen, säger hon.

Expertfrågan:
Måste små mobila elverk jordas med jordspett?

Vad är särskilt viktigt att ha koll på?

– Att besikta, använda godkända, kontrollerade produkter och att ha elskåpen låsta.

Fakta: El på tivoli

Tillstånd för tivolin, marknader, konserter och liknande verksamheter utfärdas av Polisen, som inte ställer krav på elen vid ansökan.

Elsäkerhetslagens krav på elanläggningar ska uppfyllas, vilket bland annat innebär att det ska finnas en innehavare av elanläggningen, som ansvarar för att den är säker och av god kvalitet och att den kontrolleras fortlöpande enligt fastställda, dokumenterade rutiner.

Anläggningen och delarna som ingår i den ska vara avsedda för att användas i den miljö där verksamheten bedrivs.