Logga in

Är en skruv lös – eller saknas den?!

Publicerad
10 apr 2018, 09:40

Vad gick snett när de här dvärgbrytarna anslöts? Elinstallatörens expertkommentator ger besked.

Bilden på en brännskadad elcentral fick fart på medlemmarna i Facebook-gruppen Elfel i förra veckan. Så här låter några spekulationer om felorsaken: Avsågad fasskena? Kondens? Den tejpade jordkabeln?

Läs mer: Expertkommentatorn om spisinkopplingen: Brandrisk eller inte?!

Vi ställer frågan till Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg. Han börjar med att konstatera att själva felet är ganska uppenbart den här gången: någonting har brunnit i elcentralen. Vad det är som har brunnit? Jo, den del av elcentralen som vi kallar ”fasskenan”.

”Att blanda olika typer av dvärgbrytare är helt okej på alla sätt, men man måste ha koll på vad man jobbar med.”
Henric Hagberg, expertkommentator

Henric Hagberg.En fasskena används för att koppla ihop alla dvärgbrytare i elcentralen. Det är genom fasskenan som dvärgbrytaren får spänning som sedan går igenom dvärgbrytaren och vidare ut till ”gruppen”, alltså den kabel som går ut i husets vägguttag till exempel. Det innebär att det oftast är en ganska stor belastning på fasskenan eftersom det går mycket ström igenom den.

Som elektriker är det viktig att fasskenan installeras på rätt sätt, och frågan om den ska klippas eller sågas vållade en het debattstorm bland Elinstallatörens läsare för ett drygt år sedan.

Läs mer: Ska fasskenan klippas eller sågas?

Den gången kom Hagers representant till Elstudion för att redogöra för hur man kapar på rätt sätt.  

Men det här felet handlar om något annat: Hur har fasskenan anslutits på dvärgbrytarna? 

För det första så finns det två olika anslutningsmöjligheter för dvärgbrytare, förklarar Henric Hagberg. Den ena varianten ska skruvas fast fasskenan. Den andra har en så kallad quickconnect-lösning, där man trycker fast fasskenan.

På bilden ser man att dvärgbrytarna till vänster är av quickconnect-typ. Tittar man noga vid skruven på undersidan syns ett ”Q”, och skruven är dessutom blockerad med en liten plastflärp. Men de två sista dvärgbrytarna till höger är av den andra modellen där man måste skruva fast fasskenan.

Läs mer: Såg du också elmissarna i TV4?

– Jag tror att montören som gjort installationen har missat detta och därför inte skruvat fast fasskenan i de sista två dvärgbrytarna. Därför har fasskenan legat där och glappat, säger Henric Hagberg.

Han berättar att glappkontakt ofta är orsaken till att det ser ut som på bilden. Glappkontakt har skapat varmgång som leder till brand.

Produkterna med eller utan skruv ser nästan exakt likadana ut. Men det är viktigt att man som elektriker inte missar denna detalj när man monterar ihop elcentralen, poängterar Henric Hagberg.

– Att blanda olika typer av dvärgbrytare är helt okej på alla sätt, men man måste ha koll på vad man jobbar med. Om det är en ”hemmafixare” som har gjort installationen så kan man ju tänka sig att denna person har haft ännu mindre koll på skillnaden mellan olika dvärgbrytare, säger han.

Men det finns faktiskt ytterligare en potentiell orsak till felet.  Det är tänkbart att de två sista dvärgbrytarna skruvades fast, men att skruven drogs åt med fel moment, förklarar Henric Hagberg.

Läs mer: Kunden distraherade – elektriker fick strömgenomgång

Fasskenan ska skruvas åt med ett visst moment, och tillverkaren anger vilket moment som gäller för respektive produkt. Antingen på produkten eller i produktbladet. En dvärgbrytare av Hager-modell som på bilden ska skruvas med åtdragsmomentet 2,8Nm.

Rätt moment är viktigt – momentet får varken bli för löst eller för hårt. Den mest troliga risken finns om man drar för löst. Då finns det risk för glapp och därmed en brandrisk. Drar man för hårt så kan koppar-delen i fasskenan pressas sönder. Den riskerar då att gå av och resultatet kan bli glapp. Koppar är ju ett mjukt material så du kan med handkraft dra sönder kopparn om du tar i för kung och fosterland.

För att veta att man drar med rätt moment rekommenderar Henric Hagberg att använda en momentskruvmejsel.

I protokollet ”Kontroll efter färdigställande”, som framställts av Installatörsföretagen, finns dessutom den här kontrollpunkten: Efterdragningar av skruvar för anslutning av kopparskenorna (fasskena) har utförts med 2,5-2,8Nm eller enligt tillverkarens anvisning.

– Så det här felet ska inte kunna uppstå om man följer kontroll före drifttagning-rutinerna, slår Henric Hagberg fast.