Logga in

”VM i risk för kortslutning”

Publicerad
28 mar 2022, 13:40

Egenföretagaren Ulf Kjellin visade upp ett praktexempel i Facebookgruppen Elfel på en armatur med risk för kortslutning – tätt installerade kablar utan tillräcklig isolering. Men kunden förstod inte problemet.

Text

På bilden syns baksidan av armaturen. Kablarna är monterade så nära att de nästan rör vid varandra och är skalade för långt. Det gör att det finns stor risk för både kortslutning och jordslutning. Ulf Kjellin driver Kjellins el AB, med 50 års erfarenhet som elektriker och 40 år som egenföretagare. Han stötte på den felaktiga elinstallationen när han plockade ner en armatur under felsökning i en sommarstuga. 

Fuskjobb:
Hör historien om stämda elfirman i Elinstallapodden

Skärgårdselektrikerna:
Off grid i skärgården? Det fixar Olle och Jerry

Han la ut en bild på upptäckten, i Facebook-gruppen Elfel med texten ”Hur funkar det här.” Inlägget nådde snabbt drygt 400 reaktioner och 100 kommentarer.

”VM i risk för kortslutning”, ”Avskalat läge! Två lampor – en armatur. Gemensam matning. Dock borde det slå gnistor med så mycket avskalat….” och ”Rejäl skalning” är några av alla kommentarerna till inlägget.

Ulf Kjellin berättar att han själv blev chockad av hur bristfälligt jobb som hade gjorts med elinstallationen.

Cecilia Axelsson svarar:
Vilken utbildning i elsäkerhet ska servicetekniker ha?

– Det var nog första gången som jag sett något liknande, det var ganska unikt. I värsta fall brinner kåken ner om det ser ut så här. Han som jag jobbade för verkade inte fatta så mycket men det är väl lika bra för då hade han blivit chockad, säger Ulf Kjellin som tvingades skarva med tre Wago.