Logga in

”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Publicerad
8 dec 2022, 10:36

Bilden av en nyinstallerad elcentral väcker engagemang i Elfel. ”Finn ett fel” skriver trådskaparen om installationen som kunde ha blivit farlig.

Det hade kunnat bli farligt, men tack vare en uppmärksam installatör uppdagades felet i tid. När en led-lampa gick sönder förstod han att något måste vara felkopplat i lägenhetens nya elcentral.

”På just huvudbrytare som även bryter nolla är det specificerat att nollan måste gå före i faserna, eller exakt samtidigt som faserna…”

kommentar i elfel

Bra att kolla:
Guide: Så isolationstestar du säkert

Läs också:
”Det kan vara tufft för plast i vissa lägen”

Ett isolationstest visade att kablarna satt helt fel. Bilden har lagts upp som en klurighet ”finn ett fel” i Facebook-gruppen Elfel, där frågan engagerar många.

”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående och började fundera på hur det kopplats, och insåg efter en stund att den skulle ha suttit på den där enskilda fjärde anslutningspunkten” skriver en kommentator.

”På just huvudbrytare som även bryter nolla är det specificerat att nollan måste gå före i faserna, eller exakt samtidigt som faserna. Därav det extra blocket till höger, som är till för nollan” skriver en annan.

Trådskaparen vill vara anonym, men tror att stress kan ha orsakat felet. Förmodligen hade montören gått in bakvägen i centralen och vänt kablarna så att den blå hamnade fel. Dessutom glömdes egenkontrollen bort.

Fler missar:
Missade nollan på serviskabel – Elsäkerhetsverket kritiserar energibolag

”Därför är det viktigt att alltid vara uppmärksam och utgå ifrån att man kan hitta fel. Mätning görs givetvis innan allt slås på, så att det inte sker en olycka” säger han.

Efter upptäckten kopplade han om kablarna om och centralen är nu säker.