Logga in

”Skämt åsido så är det här farligt”

Publicerad
15 maj 2023, 10:33

En spänningssatt kabel där båda ändar är hanar hänger fritt från uttaget i en vägg. Varför gör man så här, frågar sig elektrikern som lagt upp en video på Facebook och utlyst tävlingen ”Dummast svar vinner”. Vem var det som vann?

Sagans rumpnissar skulle antagligen stämma in i frågan som elektrikern Patricia Thiele ställer i Facebookgruppen Elfel. 

Mer om kablar:
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Läs också:
Årets Elfel: ”Vi skrattade så vi grät”

I videon hon lagt upp visas en elkabel där båda ändarna är hanar – den ena inkopplad och den andra hängande löst från uttaget.  

”Det blir ju så att du matar apparaten åt fel håll. Samma princip som vanligt, men fel”

Patricia Thiele, elektriker
Patricia Thiele.

– Jag hittade kabeln i ett gammalt pannrum hos en villakund som renoverade efter en vattenskada. När jag testade spänningen i stickkontakten som hängde löst var där 230 volt, säger Patricia Thiele. 

Hennes uppmaning i Elfel ”Varför gör man så här? Dummast svar vinner” har genererat mer än 80 svar. Det vinnande förslaget är ”tortyrredskap”, men Patricia Thiele gillar också rimmet ”Saknar skylten: Känner du dig slö och matt – prova gärna volt och watt”. 

– Men skämt åsido så är det här farligt. Det är väldigt dumt att lämna kabeln på det här sättet, särskilt som det finns barn i huset, säger hon. 

Det går bara att spekulera kring orsaken till att någon kopplat kabeln på det här viset. Patricia Thiele tror att någon apparat kan ha varit tillfälligt inkopplad. Den hade troligen ett uttag som var helt, men den vanliga inkopplingen (typ sladdställ) var trasigt. Då blev den här lösningen en snabb åtgärd. 

– Det blir ju så att du matar apparaten åt fel håll. Samma princip som vanligt, men fel, säger Patricia Thiele. 

Läs också:
Veckans elfel: ”Jag höll på att bryta ihop”

Hon har sett en del halvfärdiga och dåliga installationer under sin yrkesbana, men den här slår det mesta. 

– Jag har skrattat så jag gråtit åt en del lösningar, men här var det faktiskt farligt. Man kan dö av 230 volt, säger Patricia Thiele.