Logga in

Missa inte elfirmans fakturamiss!

Publicerad
27 dec 2021, 09:10

Elfirman sa 80 000 – fakturan landade på 217 268. Årets mest lästa artikel på Elinstallatörens sajt handlade om ett ARN-fall. Här är hela tio-i-topplistan.

  1. Elfirman sa 80 000 – fakturan blev 217 268

Elinstallatören ryckte på axlarna och kläckte ur sig en prisuppgift. Sen kom fakturan, och kunden gick till Arn.

2. Är det ok att spackla in kabeln?

Cecilia Axelsson svarar på den här kluriga läsarfrågan: ”Vi kom till en villa där föregående elektriker förlagt en kabel på befintlig vägg. På denna vägg ska ny gips skruvas upp. Tanken är att det ska lämnas spår/plats för kabeln och sedan ska spåret spacklas igen. Är detta godkänt?”

3. ”Extremt högt arvode för en lärling” sa kunden och vägrade betala

Installationsföretaget tog 390 kronor i timmen för en lärlings arbete. Kunden som beställt jobbet tyckte att det var alldeles för dyrt och betalade inte. Tingsrätten fick avgöra tvisten.

4. Han gick off-grid för 3,8 miljoner kr

Jan Hevsund byggde sin lyxiga off grid-villa utan att ruinera sig. Men paniken var nära första hösten när stirlingmotorn inte fixade el och värme som utlovat.

5. Kunden tyckte att reseräkningen på 1 275 kronor för 17 mil var oskäligt hög

Montören körde 17 mil för att laga förbränningstoaletten. Men kunden vägrade betala reseräkningen eftersom den var ”oskäligt hög”.

6. Bilade av okänd elkabel – och kunden krävde ersättning

VVS- och elfirman skulle flytta golvbrunnen, men visste inte att en elstigarledning dolde sig i bjälklaget. Kunden krävde ersättning, nobbade fakturan och gick till ARN.

7. Tre hemmapulare talar ut

”Jag tycker faktiskt inte att det är så jätteavancerat.” säger Peter, 43, som har gjort alla möjliga eljobb. Här berättar han och två andra icke-elektriker om varför de kopplar el själva.

8. Tråkigt att han går hem med två värmepumpar gratis

Den anställde köpte två frånluftsvärmepumpar av sin arbetsgivare till ett kraftigt rabatterat nettopris. När han skulle sluta var det dags att betala 72 000 kronor, men han vägrade. Fallet hamnade i Arbetsdomstolen, men slutade inte väl för företaget.

9. Det är skrämmande att vissa tycker att det är okej att göra så här

Var detta verkligen bästa lösningen för att dra kabeln från solcellerna till elcentralen? Elektrikern Rüstem Cures häpnade och tog en bild. Men alla branschkollegor reagerade inte lika starkt som han.

10. En ren och skär förödmjukelse mot vår yrkesstolthet

En felansluten nolledare lossnade när Bravida installerade laddboxen. Robotklipparen gick sönder – och kunden gick till ARN.