Logga in

Tre hemmapulare talar ut

Publicerad
11 jan 2021, 05:44
| Uppdaterad
22 mar 2021

”Jag tycker faktiskt inte att det är så jätteavancerat.” säger Peter, 43, som har gjort alla möjliga eljobb. Här berättar han och två andra icke-elektriker om varför de kopplar el själva.

Att många gör-det-självare kopplar el är väl känt. Olagliga elinstallationsarbeten finns i tre av tio hushåll, enligt Elsäkerhetsverkets tidigare undersökningar. Den typiska hemmapularen är också känd.

– Det är en man på mellan 40 och 59 år, som äger sin bostad. Hans vanligaste misstag är att välja fel materiel, fel dimension eller att montera fel, säger Elin Cederholm, projektledare för Koppla säkert, Elsäkerhetsverkets satsning för att stoppa hemmapularna.

Läs också:
Kampen mot hemmapularna

Elsäkerhetsexperten:
”Du får inte köra bil utan körkort heller”

Men hur försvarar hemmapularna själva sitt kopplande? Vi har intervjuat tre personer – anonymt eftersom det rör sig om olaglig verksamhet. Så här berättar männen som vi kallar Peter, Per och Håkan:

Peter, 43 år, utbildare i fordonsbesiktningsteknik

”Jag har nog gjort det mesta inom el i bostäder. Det största jag har gjort var när en kompis byggde ny villa. Då drog jag fram elen till huset och kopplade in spis, ugn, elcentral, ja allt.

I gymnasiet gick jag fordonsprogrammet, och jag har jobbat som bilelektriker i några år så jag kan det här med kabeldimensionering- och dragning. Jag har även jobbat tillsammans med en man som var elektriker och byggare. Vi byggde villor och drog el, och jag lärde mig massor.

”Ibland har jag upplevt att jag är skickligare och noggrannare än en del elfirmor.”
Peter, 43, utbildare i fordonsbesiktningsteknik

Jag tycker faktiskt inte att det är så jätteavancerat. Dyker det upp saker jag inte har stött på tidigare ställer jag en fråga i ”Vi som vill koppla el säkert hemma, eller bara lära oss mer om el” på Facebook. Oftast är jag rätt öppen med att jag ska göra jobbet själv.

Ibland har jag upplevt att jag är skickligare och noggrannare än en del elfirmor. I fjol kom jag exempelvis till en villa där en tredjedel av spottarna hade slocknat bara något år efter att en elfirma hade monterat dem. Det visade sig att kardelerna spretade utanför skarvhylsorna, och det blev glappkontakt. Så hade skarvarna inte sett ut om jag hade gjort jobbet själv, men det kanske hade tagit längre tid.

Visst fattar jag varför det finns ett regelverk och att vem som helst inte ska få koppla el. Det händer ju olyckor. Jag förstår också att elutbildningen är ganska omfattande, och att jag inte har all kunskap. Men jag tycker att jag kan grunderna, och det är roligt att göra det själv. Fast det är lite svårt, för jag jobbar ju med utbildning och tycker egentligen att man ska följa regler. Men själv känner jag mig inte begränsad av elreglerna.

Har du gjort misstag någon gång?
– Ja, en gång skulle jag skarva en ny handske till en 3-fas-förlängningskabel men glömde att dra ut kontakten i andra änden först. Jag fick mig en 400 volts-kyss som inte var så jätteskön direkt. Jäkligt klantigt, men det gick bra. Jag blev lite svart under naglarna men fastnade inte eller så, säger Peter. ”

Per, 42 år, it-konsult

”Jag gick gymnasiets elprogram med inriktning elteknik för drygt 20 år sedan och är ganska bra på ellära. Den enda skillnaden mellan mig och en elektriker är att jag inte har gjort 1 600 timmars lärlingstid och inte jobbar under ett egenkontrollprogram. Men enklare kopplingar tror jag att jag gör lika bra, och jag gör det på egen risk.

”Att man inte får göra såna enklare saker trots att man har tillräckligt bra koll tycker jag är ett förmynderi.”
Per, 42, it-konsult

Jag la exempelvis till jordtråd till ett ojordat uttag i köket när jag nyligen flyttade in i en gammal 60-talslägenhet. Det fanns ett jordat uttag vid diskbänken men inte i andra änden av rummet där brödrosten ofta används. Det kändes tokigt, och att lägga till en jordtråd är ju inte knepigt om man vet vad som ska göras. Jag har även ersatt vanliga strömbrytare mot dimmers och fjärrstyrda brytare.

Att man inte får göra såna enklare saker trots att man har tillräckligt bra koll tycker jag är ett förmynderi. Man får ju byta kontakter och uttag med ”nödig kännedom”. Det är uppenbart att reglerna har påverkats av en stark lobbyorganisation som vill skydda sin marknad. Som att man inte får dra vp-rör som en elektriker sedan ska dra tråd i. Vad blir nästa steg för lobbyn – att en auktoriserad installatör ska övervaka när man bygger väggen?

Jag har flera gånger fått bra tips när jag har ställt frågor i Facebookgruppen ”Vi som vill koppla el säkert hemma, eller bara lära oss mer om el”. Det är bra stämning i gruppen, och man får kunskap som är svår att googla sig till. Samtidigt måste man så klart vara källkritisk och ta råden med en nypa salt. Jag är fullt medveten om riskerna med el.

Vad skulle du inte göra själv?
– Jag la inte in elgolvvärme i badrummet själv utan kallade in elektriker. Och jag ger mig inte på elcentralen från 1970-talet som saknar beröringsskydd, säger Per.”

 —

Håkan, 52 år, telekomingenjör

”Jag gör enklare eljobb själv ibland. Jo, jag vet att det inte är tillåtet, men att ringa hem en elektriker tycker jag blir för dyrt. Hur hög timlön har de egentligen? De tar stora påslag för materialet också. Att köpa prylarna själv blir mycket billigare.

”Att ringa hem en elektriker tycker jag blir för dyrt.”
Håkan, 52, telekomingenjör

Jag skulle aldrig röra elcentralen. Men varför skulle jag ringa en elektriker för enklare grejer som att sätta upp ytterbelysning på fasaden? Sånt gör jag själv. Så svårt är det faktiskt inte, jag är rätt händig och det är lite kul att klura och koppla. Dessutom tror jag inte att det är lätt att hitta en elektriker för småjobb.

Vad säger din fru?
– Hon är väl inte alltid så förtjust, och ibland har hon lagt in veto. När jag ville installera en tvättmaskin själv till exempel. Det slutade med att vi ringde efter en elektriker, även om jag tyckte det var onödigt. En gång passade jag på att sätta upp en ny ljusramp i köket när hon var på tjänsteresa, och hon blev väldigt nöjd med ljuset när hon kom hem. Innan hade vi spottar som en elfirma hade installerat, och de lyste dåligt, gick ofta sönder och såg klumpiga ut, säger Håkan.”

Här kan du läsa hur Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin bemöter argumenten.