Logga in

Vilken betydelse har ett sms till kunden med överslagsräkning?

Publicerad
2 mar 2023, 05:24

Byggföretaget skickade ett uppskattat pris till kunden för renoveringen. Men vilken betydelse har en sms:ad överslagsräkning? Det fick prövas av Arn.

Hösten 2021 kontaktade en fastighetsägare ett byggföretag i Östergötland för renovering av badrum och även kök och hall i villan i Småland.

Föga anade de vad som dolde sig bakom de tjusiga väggarna i kök och vardagsrum
Köpte ”Ernst-hus”: ”Jag var naiv och borde ha gjort en noggrann elbesiktning”

Fel i nya värmegolv är förvånansvärt vanliga och kan bli dyra att laga
Så hittar proffset fel i golvvärmen – utan att riva upp hela golvet

Enligt villaägaren kom de överens om ett pris på 380 000 kronor. Men entreprenören menade att man inte hade lämnat ett fast pris, sms-meddelandet var en överslagsräkning. Företaget tänkte inte jobba klart så länge som man inte fick mer betalt.

Villaägaren anmälde då byggföretaget till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) och krävde att företaget gjorde klart jobbet.

”Företaget följde inte offerten, utan kräver mer betalt för arbeten som ingår enligt offerten. Lämnad offert ska gälla. Har man räknat fel ska inte kunden lida för det”, framhöll kunden, som krävde att företaget skulle göra klart enligt offerten som angetts i sms:et.

Så här skrev företaget i meddelandet till kunden:

”Jag har gjort en överslagsräkning och jag hamnar då på cirka 380 000 kronor inklusive moms och elektriker. Då har jag räknat på att hela övervåningen är färdig. Ej nya fönster (vi monterar om du skulle fixa). Färdigställer vardagsrum, kök, hall och badrum på markplan.”

Arn pekade på att det förutom sms:et saknades underlag, som kontrakt, ritningar eller liknande, som visar vad som har avtalats mellan parterna angående tjänsten.

Nämnden var till och med tveksam till att ta upp saken eftersom ”uppgifterna i ärendet var motstridiga” och att det saknades bevis. Men man valde ändå att pröva tvisten.

Samtidigt menade nämnden att uppgiften om 380 000 kronor inte kan uppfattas som ett fast pris, snarare att det handlar om ett ungefärligt pris. Det sms:ade överslagspriset ges dock sådan tyngd att det räknas som ett ungefärligt pris och ett sådant får överskridas med högst 15 procent.

Det innebär att jobbet totalt inte ska kosta kunden mer än 437 000 kronor.

Kunden krävde tillbaka hälften av materialkostnaden
Installatören gick rakt av på grossistens prislista — helt okej tyckte Arn

Enligt Arn hade byggföretaget inte visat att parterna avtalat om tilläggs- eller ändringsarbeten, som skulle ha gett rätt till extra betalning. Bolagets arbete hade inte heller fördyrats på grund av kunden.

Arn rekommenderade entreprenören att slutföra renoveringen för ett totalt pris om högst 437 000 kronor.