Logga in

”Det är skrämmande att vissa tycker det är okej att göra så”

Publicerad
25 okt 2021, 05:30

Var detta verkligen bästa lösningen för att dra kabeln från solcellerna till elcentralen? Elektrikern Rüstem Cures häpnade och tog en bild. Men alla branschkollegor reagerade inte lika starkt som han.

Under ett kundbesök såg elektrikern Rüstem Cures denna installation hos kundens granne. Han tyckte det såg märkligt ut, tog en bild och publicerade i Facebook-gruppen Inget Elfel, men…

– Hur kan man lämna det så? Det är kanske inte direkt fel, men fult, och det finns ändå vissa risker med det här, säger han.

”Det är skrämmande att vissa tycker det är okej att göra så. Och det finns många andra lösningar som är bättre…”

Rüstem Cures, elektriker

Mer om risker:
”Solcellsinstallationer största risken på elområdet”

Läs också:
Försäkringsbolag varnar: 4 av 5 solcellsinstallationer har brister

Bilden visar hur kabeln från solcellerna till elcentralen löper rakt över plåttaket, runt hängrännan och sedan in i huset. Bland kommentarerna finns frågor som ”Hur skulle man ha gjort annorlunda?”, ”Finns inte så många alternativ, det här är ett av dem.” och ”Så vill jag ha det, inget onödigt hål i mitt tak”.

Med förbehållet att några kommentarer kan vara skämtsamt menade, blir Rüstem Cures ändå häpen och lite orolig över de tama reaktionerna.

– Det är skrämmande att vissa tycker det är okej att göra så. Och det finns många andra lösningar som är bättre. Till exempel låta kabeln gå ut på kortsidan av huset och runda plåten, alternativt lägga kabeln under plåten och runda taket, säger han.

Längre kabeldragning skulle kunna innebära högre kostnader, men det tycker inte Rüstem Cures är ett argument här.

– Att göra på något annat sätt hade inte kostat mycket mer.

Ökande trend:
Gnesta bäst i Sverige på att söka stöd till solceller

Däremot hade säkerheten ökat, eftersom det finns risker med att förlägga kabeln på det här sättet – i egna skyddsrännor över taket och löst hängande runt hängrännan.

– Kabeln går ganska lätt att komma åt från balkongen, och i sådana här slingor kan det handla om spänningar uppemot 1 000 volt och även höga strömmar. Vid snöskottning är dessutom risken stor att kabeln skadas, säger Rüstem Cures.

Alternativ dragning. Foto Rüstem Cures

Han har markerat sitt förslag till dragning i bilden med gult. Även kabeln som går mellan de två solpanelerna hade kunnat dras annorlunda – under nockens plåt.

Varför det blivit som det blivit kan Rüstem Cures bara spekulera kring. Kanske saknades en stege för att nå taket från husets kortsida? Eller så handlade det om lättja.

– Det är i alla fall inte okej att göra på det här viset. Helt fantasilöst, säger han.