Logga in

Bara ett uttag i hela huset var jordat – är det okej?

Publicerad
30 okt 2023, 06:30
| Uppdaterad
27 okt 2023

Villan vimlade av fulel och alla uttag utom ett var ojordade. Är det ett regelbrott undrade elinstallatören? Nja, det finns övergångsregler för ojordade uttag i gamla hus. Har du koll på dem?

När elinstallatören Roger Wilhelmsson kom till 60-talsvillan, renoverad 2018, trodde han knappt sina ögon. Det vimlade av fulel och alla eluttag utom ett i köket var ojordade. Trots det såg uttagen ut att vara jordade. ”Det var det värsta jag sett under mina 35 år som elinstallatör” säger han till Elinstallatören.

Efter genomgång av huset ställde han sig frågan om installationen till och med kunde vara kriminell?

”Då går det ju inte att koppla in exempelvis dammsugare, luftkonditionering och övriga klass I-apparater (som har jordad stickpropp).”

Joakim Grafström, SEK Svensk Elstandard

Mer fulel:
Köpte ”Ernst-hus”: ”Jag var naiv och borde ha gjort en noggrann elbesiktning”

Läs också:
”Det märkliga var att elen funkade bra så länge det var felkopplat”

Vi skickade frågan vidare till Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert hos SEK Svensk Elstandard. Enligt honom är det bara tillåtet med ojordade uttag under speciella omständigheter – och det är ovanligt i nyare hus.

Här är två situationer då det är okej: 

1. I utrymmen med äldre, ojordade uttag

– Från 1994 angav Elsäkerhetsverket i sina föreskrifter att de gamla ojordade uttagen inte längre skulle användas i nya installationer, med vissa undantag som fortfarande gäller, säger Joakim Grafström.

Undantagen gäller vid utvidgning i befintliga utrymmen där installationen sedan gammalt (före 1994) är utförd med ojordade uttag. Läs mer i Elsäk-FS 2022:1, övergångsbestämmelserna.

2. Om det räcker med endast ett jordat uttag

– Om du i ett gammalt ojordat rum vill ha ett jordat uttag, men inte dra om hela installationen i rummet. Då kan du dra fram jord till ett uttag och byta ut resten av de gamla ojordade uttagen i rummet till 2,5-ampereuttag, säger Joakim Grafström.

De nyare, ojordade uttagen har en annan skyddsmetod, berättar han. Dubbel eller förstärkt isolering används och endast 2,5 ampere-stickproppar (ofta kallade europluggen) passar.

Dessutom ger Joakim Grafström detta råd:

– Nackdelen med 2,5-ampereuttagen är att man då inte kan koppla in annan materiel än sådan som använder skyddsmetoden dubbel eller förstärkt isolering. Effekten blir också begränsad jämfört med ett vanligt schukouttag som kan avsäkras för högst 16 ampere, säger han.

Läs också:
Hmm, hur många elfel får en besiktningsman missa?

Rent allmänt tycker Joakim Grafström att det verkar opraktiskt att ha ojordade uttag i ett helt hus.

– Då går det ju inte att koppla in exempelvis dammsugare, luftkonditionering och övriga klass I-apparater (som har jordad stickpropp), säger han.