Logga in

”Det märkliga var att elen funkade bra så länge det var felkopplat”

Publicerad
11 okt 2021, 11:00

Diskmaskinsinstallationen i en 1930-talslägenhet ledde till en felsökning som gav huvudbry. I en dosa hade fas och nolla växlats om och när de kopplades rätt löste huvudsäkringen ut. Elektrikern åtgärdade felen. Men gåtan bakom elfelet är ännu inte löst.

Bostadsrättsinnehavaren i 1930-talslägenheten i Stockholm skulle sätta in diskmaskin i köket samt några nya eluttag och bänkbelysning. Elektrikern gjorde installationen på en fredag och när Karin Thurfjell kom hem från en resa på lördagen var det mörkt i hallen. Jordfelsbrytaren och huvudsäkringen i källaren hade löst ut.

– När jag slog på jordfelsbrytaren fungerade bara vissa uttag i köket. Jag kopplade om kyl och frys till uttag som fungerade, men när jag satte på spisen small det till och allt slocknade, berättar Karin Thurfjell.

Hon lagade mat på Trangia-kök resten av helgen, tills elektrikern kom tillbaka till 3-rumslägenheten på måndagen. Då startade en felsökning som orsakade huvudbry utöver det vanliga.

“Vi hittade en dosa i hallen där fas och nolla växlats om. Men det märkliga var att elen funkade bra så länge det var felkopplat. När vi kopplade rätt löste huvudsäkringen ut…”

Viktor Sievertz, elektriker hos Elkontakten SVerige

Mer om jordfelsbrytare:
Fånga felen som jordfelsbrytaren missar

Läs också:
Måste jag installera jordfelsbrytare i tvättstugan?

– Vi hittade en dosa i hallen där fas och nolla växlats om. Men det märkliga var att elen funkade bra så länge det var felkopplat. När vi kopplade rätt löste huvudsäkringen ut. Tyvärr behövde kunden riva innertaket i hall och kök för att vi skulle kunna fortsätta leta efter dolda dosor, säger Viktor Sievertz, elektriker hos företaget Elkontakten Sverige.

Det var viktigt att kopplingen i dosan blev rätt, eftersom Plejd-dimring skulle sättas in. Då måste fasen vara på rätt ställe, annars kan installationen gå sönder efter ett tag.

Trots rivningen av innertaket hittades inte hela orsaken till felet. 

– Vi fann alla utom en dosa, som troligen ligger gömd i väggen ovanför en inbyggd garderob. Jag kan bara spekulera kring vad felet beror på. För att få hela sanningen skulle vi behöva riva mer, säger Viktor Sievertz som tror att det kan finnas gamla ledningar som kopplats till metallrör någonstans i väggen.

Vitvaruinstallationer:
”Viktigt att kolla vad man har för matning in”

Innertaket i hallen fick rivas bort. Foto Karin Thurfjell

I stället för att riva mer åtgärdades elen med hjälp av nya kabeldragningar – till alla eluttag och strömbrytare i kök och hall samt mellan elcentralen och de matande grupperna. Enligt Viktor Sievertz räcker det för att göra elen säker i lägenheten. Den felande dosan är urkopplad.

– Det tråkiga för kunden är att det här gick från att vara ett endagsjobb till att ta fem-sex dagar, säger han.

Kostnaden för eldragningen fyrdubblas och inklusive takrivning och -renovering landar notan på cirka 100 000 kronor. Karin Thurfjell är ändå glad att det inte blev värre.

– Det var bra att det här upptäcktes innan jag målade om i kök och hall. Dessutom upptäckte elektrikern att bara en del av uttagen i köket var jordade, så det är också åtgärdat nu, säger hon.

Karin Thurfjell köpte lägenheten tidigare i år och håller på att undersöka om elproblemet kan ses som ett dolt fel. Enligt den tidigare ägaren har inga åtgärder på elen gjorts sedan 1987. 

– Elfelet är nog ett dolt fel, men enligt jurister jag pratat med måste ägaren också känna till det för att bli ansvarig för kostnaden. Det kan bli svårt i det här fallet, eftersom lägenheten såldes av ett dödsbo, säger hon.