Logga in

Ska biledaren vara dimensionerande för utlösningsvillkoret på EKLK?

Publicerad
14 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
12 feb 2024

Biledare på EKLK kan exempelvis skydda kabeln mot skador eller leda bort störningar. Frågan är om biledaren bör vara dimensionerande för det som tidigare kallades ”utlösningsvillkoret”? Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin ger svaret.

Läs också:
4 saker du måste veta om biledare

Läs också:
Exlq/eqlq utan ansluten biledare – är det godkänt?

Fråga: Biledare på till exempel EKLK kan ha olika uppgifter – antingen skydda kabeln mot skador eller skydda/leda bort störningar. Vid en skada på kabeln är det väl biledaren som ska göra att säkringen löser ut? Behöver man därför ange att man använder bara 1 mm2 när man räknar på utlösningsvillkoret, eller vad?

Svar: Biledaren är inte avsedd att driva någon ström och ska inte användas för att ensam se till att det sker en automatisk frånkoppling. Det är skyddsledarens uppgift och den ska som bekant uppfylla kraven på minimiarea, frånkopplingstider och liknande.

Biledaren ska alltså inte tas med i några beräkningar av automatisk frånkoppling, det som tidigare kallades ”utlösningsvillkoret”.

Läs också:
Kan biledaren vara skyddsledare?