Logga in

Rådet: Energibesparingen tjänas in – om 1000 år

Publicerad
24 jan 2023, 09:23

Sju kronor i besparing per år med en återbetalningstid på 1 000 år. Det förslaget fick Cecilia Kvarnström i Eons energianalys för villan. ”Underbart, men det är osannolikt att huset står kvar då”, säger hon.

Cecilia Kvarnström nappade på erbjudandeT om en kostnadsfri energianalys från Eon.
När resultatet kom tyckte hon att det var så roligt att hon delade det på Facebook i en grupp för solcellsintresserade. Rådet – mer isolering –  skulle ge en besparing på sju kronor per år.

Elbesparing:
22 smarta hustips från elektriker för att spara el (och 9 lite mindre seriösa råd)

Läs också:
Energiguruns udda lösningar för att spara el

Cecilia Kvarnström. Foto Privat

Vad tänkte du när du såg resultatet?

– Jag blev nästan glad. Jag skrattar åt det fortfarande – särskilt de 1 000 åren i återbetalningstid. Vi bor i ett gediget hus men det är osannolikt att det står kvar då. Inget ont om Eon, alla program har barnsjukdomar, men jag ville ändå dela med mig av det här för att det är så roligt.

Varför gjorde du analysen?

– Vi bor i ett stort hus och vill gärna leva så medvetet och energieffektivt som möjligt, Vi har installerat bergvärme, solpaneler, bytt ut ytterdörrar och fönster men jag tänkte att det borde finnas mer som vi kan göra, Fast jag trodde ju  inte att vi skulle kunna spara de summor som nämns i erbjudandet, 10 000–20 000 kronor per år.

Läs också:
“Många tapetserar med koppar i onödan“

Kommer ni att följa Eons råd?

– Nej. Eons råd var att vi skulle ha mer isolering på vinden men jag hade råkat uppge tunnare isolering än vad vi faktiskt har i underlaget, så den besparingen skulle bli mindre än sju kronor per år. Men vi har lite andra tankar om vad vi kan göra. Installera en pelletskamin exempelvis.