Logga in

Köpte ”Ernst-hus”: ”Jag var naiv och borde ha gjort en noggrann elbesiktning”

Publicerad
24 okt 2022, 09:30
| Uppdaterad
25 okt 2022

När industrielektrikern Torgny Jonsson var 40 år fyllda köpte han och hustrun Maria sitt första hus i Annelund utanför Herrljunga. Föga anade de vad som dolde sig bakom de tjusiga väggarna i kök och vardagsrum.

Det har snart gått tio år sedan husköpet, men först i år har hela vidden av den förre ägarens elfusk blivit klar för Torgny. När ett mindre badrum på bottenvåningen skulle renoveras började Torgny ana att allt inte stod rätt till med elinstallationerna i huset. Men det var först då turen kom till att fixa köket som fulelen visade sitt sanna ansikte.

– Flera år tidigare hade vi upptäckt att det saknades jordtråd i de snygga jordade eluttagen i köket. Ett första försök att komplettera fick vi ge upp utan att vara riktigt på det klara med varför det inte gick att dra jordtråd
i ledningarna. Jag är visserligen själv industrielektriker, men för eljobben i huset har jag tagit hjälp av en installationselektriker här från trakten, förklarar Torgny Jonsson.

I köket satt fina jordade eluttag, men det saknades jordtråd bakom dem. Foto: Lars-Göran Hedin

Torgny berättar att han var inte helt omedveten om att det fanns brister i elinstallationen när han köpte huset. Husets elcentral var placerad inuti ett högskåp i köket.

Läs också:
Inget krav på elbesiktning av bostäder i Sverige

Charlotta von Schultz krönika
”Livsfarliga elfelet stod det inget om i besiktningsprotokollet”

– Vi var tvungna att plocka ur hyllorna i skåpet för att komma åt den så vi tog hjälp av vår elfirma för att flytta centralen till källartrappen på andra sidan väggen. När köksrenoveringen är klar kommer turen till att balansera om lasterna från olika säkringsgrupper. 

”En äldre lysrörsarmatur fick sitta kvar som den var ovanför innertaket i vardagsrummet, den upptäckte jag när vi trodde det fanns en fuktskada i taket och tog ner gipskivan. Armaturen var inte inkopplad, men hade däremot inte tagits ner …”

Sedan var det en massa andra saker vi ville prioritera innan vi gav oss på resten av köket. Torgny har renoverat och låtit elfirman dra ny el på övervåningen där en påbörjad renovering av badrummet har också slutförts och han har haft en hel del jobb också med dränering och med att dra om en del felaktigt -installerade vattenledningar till ett mindre dusch- och tvättrum på bottenvåningen.

Inte så ­enkelt att dra tråd genom den vänstra slangen … Foto: Lars-Göran Hedin

När Torgny nu sitter med det mesta av facit i sin hand medger han att han varit naiv från början och att han skulle ha låtit göra en noggrann elbesiktning av huset innan han skrev på köpekontraktet. En sådan hade kanske inte betytt att han avstod från köpet men det skulle ha gett argument för att pruta på priset. I dag räknar Torgny med att han fått lägga ett par hundra tusen kronor på att riva väggar och innertak och dra nya elledningar, men det ser han mest som lärpengar.

– Jag tog tidigt kontakt med Villaägarna för att se om det gick att driva det här som ett fall med dolda fel, men fick klart för mig att det fanns små utsikter till att lyckas med det. Kanske hade det gått bättre om jag inte väntat nästan tio år med att göra om köket. Det var ju då som jag riktigt kom till insikt om hur husets förre ägare har resonerat, säger Torgny och ger en liknelse med tv-profilen Ernst Kirchsteiger:

… eller till den här ­dosan. De kopparfärgade ledningarna hör till husets ljudanläggning. Foto: Lars-Göran Hedin

– Mycket av det han gör handlar mest om hur saker ser ut, inte om funktion och säkerhet. På samma sätt är det i vårt hus, här är det yta som spelat störst roll. När husets förre ägare ville ha downlights i innertaken har han helt enkelt monterat in ett nytt innertak över de gamla installationerna och satt in spottar i stället – utan brandskyddande huvar över det som först var halogenbelysning. En äldre lysrörsarmatur fick sitta kvar som den var ovanför innertaket i vardagsrummet, den upptäckte jag när vi trodde det fanns en fuktskada i taket och tog ner gipskivan. Armaturen var inte inkopplad, men hade däremot inte tagits ner …

Torgny Jonsson visar mig en snygg bild från köket som fanns med i försäljningsprospektet och uppmanar mig att kolla noga om något verkar fel.

Inte ett enda doslock på bilden från mäklarprospektet när Torgny köpte huset. Foto: Privat

– Titta efter vad du inte ser! Det syns inte ett enda doslock på bilden, eftersom dosorna gömts bakom väggarna i de fall de inte bara spacklats och målats över. I lilla badrummet var en dosa till och med gömd bakom kaklet!

Hur är det nu med kablar bakom kakel …
Är det ok att kakla igen kablarna?

Att hitta alla gömda dosor har inte varit helt lätt. Torgny Jonsson berättar om en dosa i köket som det tog elektrikern en halv dag att lokalisera. Och om flexslang som skarvats med gamla järnrör eller krökts i så skarpa vinklar att det inte gått att få loss tråden ur dem – än mindre att dra nya trådar.

– När vi köpte huset sa den förre ägaren att han tagit hjälp av en elinstallatör för att dra elen i huset och det gick vi på. Men när vi började se att saker och ting var galet gjorda så kontaktade jag den elektrikern och då visade det sig att han faktiskt blivit anlitad för att göra olika arbeten men att det då ofta var så att när han kom till huset så hade ägaren redan gjort jobbet på egen hand. Nu har ägaren flyttat till Tyskland så det lär inte vara lätt att få någon slags upprättelse för det här, suckar Torgny.

Spottarna i taket då?

– Dom bytte jag till led så nu ska det väl inte bli några fler brännmärken ovanför dem.