Logga in

Kan biledaren vara skyddsledare?

Publicerad
2 okt 2023, 05:30
| Uppdaterad
6 okt 2023

”Biledaren får under inga omständigheter markeras gul/grönt” skrev vi om i en tidigare artikel. Det studsade en läsare på och hörde av sig. Så vad gäller då? Om till exempel en EQLQ ligger utsatt i mark?

Frågan om hur biledare ska användas fortsätter att väcka huvudbry. En läsare/elektriker som hört av sig till tidningen har fastnat för en formulering i en tidigare artikel: ”Får under inga omständigheter markeras med gul/grönt.”

”Skyddsledare har en enda funktion – att se till att det inom en viss tid sker en automatisk frånkoppling av elanläggningen genom att kortsluta den till jord.”

Fredrik Byström Sjödin, ELSÄKERHETSEXPERT

Mer om biledare:
Exlq/eqlq utan ansluten biledare – är det godkänt?

Läs också:
4 saker du måste veta om biledare

– Givetvis ska inte en biledare i en EQLQ få fungera som skyddsjord åt en last. Men om en EQLQ ligger i mark eller förväntas ligga utsatt, och biledaren används som skyddsjordning av höljet, är den en skyddsledare. Åtminstone i min tidigare karriär som elektriker skulle biledaren då i matande ände förses med gulgrön slang, säger läsaren som vill vara anonym.

Det är inte helt rätt, enligt Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin. Han menar att skyddsledare har en enda funktion – att se till att det inom en viss tid sker en automatisk frånkoppling av elanläggningen genom att kortsluta den till jord.

– För att säkerställa det måste skyddsledaren ha en viss minsta tvärsnittsarea. Biledaren uppfyller inte det kravet om man i praktiskt hänseende tillämpar elinstallationsreglerna, avsnitt 543.1.1. I och med det kan inte biledaren användas som skyddsledare och får därmed inte ha gulgrön färgmarkering, säger han.

En skyddsledare bör ha en area om minst 1,5 kvadratmillimeter, annars är den för klen. I EQLQ är den bara en kvadratmillimeter. Det finns tabeller som visar area på kablar och var de kan användas.

– Vad man ska skydda är mer ointressant, säger Fredrik Byström Sjödin.

Läsaren menar också att biledaren (manteln) kan användas som avskärmning i EMC-sammanhang.

– Men om man där ska anses seriös är det metalldosor som gäller hela vägen samt EMC-förskruvningar och bortskrapande av den transparenta plasten på aluminiumet i ändarna för att få kontakt mot förskruvning, säger han.

Det håller inte Fredrik Byström Sjödin med om.

– Hur biledaren används i EMC-sammanhang kan skifta från fall till fall, säger han.

Läs också:
”Biledaren kan skyddsjordas, men inte användas som jord”

Läsaren menar att de olika uppfattningarna kan handla om att regler och tolkningar utvecklats med tiden.

– När EKLK kom (långt innan min tid, inkluderat föregångare av bly) användes biledaren som skyddsjordning av manteln. Detta för att garantera att säkring löste ut om något skadade kabeln, som en spade, säger han.