Logga in

Vad säger kabelfärgen om åldern på installationen?

Publicerad
27 feb 2023, 05:35

Ett utbränt uttag och säkringar som gick om och om igen överraskade den nyblivne sommarstugeägaren. Hade det gjorts en felkoppling på grund av kablarnas färg?

När husägaren Mikael Blomqvist startade fläkten i sommarstugan från 1960-talet smällde det rejält från ett uttag. Han drog ur kontakten och bytte säkring för uttaget som är avsäkrat separat för 10 ampere. En luftfuktare kopplad till samma uttag startade igen, men när han kopplade in fläkten sa det ”poff”.

– Den nya, svindyra fläkten var paj. Jag bytte säkring en gång till och allt verkade bra. Men när jag kom tillbaka dagen efter var luftfuktaren död och säkringen hade gått igen, berättar han.

“Många har nog upplevt att de måste kolla om svart är fas eller nolla – det kan variera beroende på vilken elektriker som gjort installationen…”

Lars Olsson, elektriker på El-PE 3 000 AB

Mer om kablar:
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Läs också:
Hela listan: Detta säger färgerna

När Mikael Blomqvist öppnade dosan för uttaget såg han att en kabel hade smällt av och kopparen var svart. Svart sot fanns även på plastlocket.

– Just då kände jag mig glad att stugan inte brunnit ner, säger Mikael Blomqvist.

Efter närmare undersökning upptäckte han också att alla kablar dragits direkt i väggar och tak, utan kanaler.

Bilderna som Mikael Blomqvist lagt upp i Facebookgruppen Inget elfel, men… väcker även frågor kring färgen på kablar och byglar. ”I Sverige är färgen helt fel för ett 230-voltsuttag. Ingen utbildad elektriker kopplar så” lyder en kommentar.

Andra menar att färgen handlar om åldern på uttaget – att svart, vitt och rött var vanligt i enfasinstallationer på 1950- och 60-talen. Och att blå neutral blev norm först 1995.

Omdiskuterat:
Elektriker skippar dubbelmatad dosa

Elektrikern Lars Olsson, på företaget El-Pe 3 000 i Stockholm, berättar att det är vanligt att stöta på flera olika färger i äldre installationer.

Lars Olsson

– Många har nog upplevt att de måste kolla om svart är fas eller nolla – det kan variera beroende på vilken elektriker som gjort installationen. Jag har även stött på att röd varit fas, så man inte ska inte tro att den alltid användes till jord, säger han.

Det är viktigt för säkerheten att förstå de olika färger som kan förekomma, menar Lars Olsson. Han minns särskilt en riskfylld bänkbelysning i ett kök hos en äldre dam. Jordningen i bänkarmaturen var inkopplad i en gammal porslinsdosa. Elektrikern trodde antagligen att den röda kabeln var jordning. Men det var den inte, utan bara en mellantråd till en gammal trappkoppling som inte fanns längre då köket var ombyggt.

– Damen hade under 15 år alltid släckt bänkbelysningen först och sedan släckt i taket, när hon lämnade köket. Men en dag glömde hon släcka bänkbelysningen, släckte först i taket och gick sedan tillbaka för att släcka bänkbelysningen. Den var då strömsatt – tur att hon överlevde, säger Lars Olsson.