Logga in

Årets Elfel: ”Vi skrattade så vi grät”

Publicerad
29 dec 2022, 10:58

Bilden av en hängande skarvsladd bakom en fläktkåpa som bara kan pluggas in om man river bort halva köket gjorde succé i tävlingen Årets Elfel 2022. Vi säger grattis Adam Olsson till vinsten och frågar mer om historien bakom bilden.

Hur känns det?

– Ja, det kom väl lite som en chock, jag visste inte ens att jag deltog i tävlingen, men det är roligt att sprida lite glädje.

Här är kalenderluckan som ledde till vinst:
Elfelskalendern lucka 10: ”När vi gör om köket fyra år senare hittar jag felet”

En annan lucka som många läste:
Elfelskalendern lucka 5: Har några säkringar som löser

Adam Olsson.

Berätta om bilden?

– Vi flyttade in 2017 och upptäckte att lampan och eluttaget ovanför diskbänken inte fungerade. Jag är inte elektriker så jag konstaterade bara att så var fallet och sedan glömde vi bort det. Men så renoverade vi förra vintern och tog bort in till fläkten och då upptäckte vi att ”han hänger så fint där på spiken och väntar på att bli inpluggad”. Vi skrattade så vi grät när vi såg det och undrade lite över funktionen eftersom man var tvungen att ta bort halva köket för att kunna plugga in kontakten.

Hur har ni löst problemet?

– Vi bytte ut hela fläkten och har nu vanliga eluttag så nu funkar det.

”Jag uppskattar mitt nuvarande yrke för det är sällan jag gör samma sak dag ut och dag in.”

Du är inte elektriker sa du, hur kommer det sig att du hänger i Elfel?

– Jag jobbar med högspänning på järnvägen, med kontaktledningarna. Det är el samtidigt som vi bygger mekano skulle man kunna säga. Jag jobbar inte med lågspänning som elektriker, men i Elfel så lär man sig samtidigt som man tittar på vad folk gör för roligt.

Hur är det att jobba på järnvägen?

– Det är roligt! Arbetet handlar om att tänka mycket, du måste se en färdig produkt innan du börjar jobba. Vi åker runt och rustar upp i hela Sverige och bygger entreprenader. Man träffar mycket roligt folk, och eftersom branschen är så liten så stöter jag ofta på personer som jag träffade för fem år sedan.

Läs också decembers mest lästa artikel
”Till och med en amatör som jag såg den blå omgående”

Du har inte funderat på att bli elektriker?

– Nja, jag har kompisar som blivit elektriker och för dem i alla fall verkar det handla mycket om industri. Jag uppskattar mitt nuvarande yrke för det är sällan jag gör samma sak dag ut och dag in. Det är variationen som är rolig.

Vinnarfakta

Namn: Adam Olsson.
Ålder: 26 år.
Bor: Odensbacken utanför Örebro.
Yrke: Kontaktledningsmontör.