Logga in

Ida startade elfirma – direkt efter plugget

Publicerad
11 jan 2022, 14:06

Som tonåring gjorde hon eltjänster i egen firma. Idag är Ida Norström 23 år och driver ett sjumannabolag som installerar solceller, laddboxar och smarta hem.

Ida Norström hann knappt lägga studentmössan på hyllan innan hon startade elinstallationsföretaget EES, Energy Effective Solutions AB i sörmländska Åkers styckebruk. Idag är hon 23 år och har sex anställda. Förutom att göra traditionella eljobb installerar de solceller och laddboxar såväl som smarta hem-system. Ibland KNX, oftast Plejd.

Efter branden:
”Laddar aldrig med timer”

Elektrikern Svante uppfann Dutts:
”Jag gillar snygga slangutsläpp”

– Jag ville starta ett modernt elinstallationsföretag och satsa på framtidsteknik, och det har gått väldigt bra. Vi har massor av jobb, säger Ida.

Hennes elkarriär startade redan i åttonde klass när det var dags för prao. Klasskompisarna följde med sina föräldrar till jobbet. Trist, tyckte Ida. Men familjens granne Staffan Schager drev en enskild elektrikerfirma, och Ida fick gärna hänga med honom på jobb under två praoveckor.

Då kunde ingen ana att de skulle starta ett elinstallationsföretag tillsammans några år senare, med Ida Norström som ägare och vd. Men att Ida trivdes med elektrikeryrket stod klart från början.

– Det var skitkul, och jag började jobba extra hos Staffan på helger, kvällar och lov, säger hon.

I gymnasiet valde Ida El- och energiprogrammet, och som en del i utbildningen startade hon företaget Elservice UF, Ung Företagsamhet. Att driva eget lockade.

– Jag ville jobba för mig själv och ringde Elsäkerhetsverket för att fråga vad som krävdes för att få erbjuda eltjänster, berättar hon.

Svaret blev att hon behövde samarbeta med en elinstallatör. Staffan Schager tog in henne under sitt egenkontrollprogram. Firman Elservice UF blev en lyckträff, och Ida vann silver när Årets tillväxtföretag korades på SM i UF-företagande 2017.  

Staffan Schager.

Året därpå tog hon studenten och började genast att jobba som elektriker i Staffans enskilda firma. Han såg snart att Ida hade större visioner.

– Hon sa att jag inte skötte verksamheten som hon tyckte att den borde skötas. Jag hade ingen vidare struktur, inget företagardriv och jag gjorde samma traditionella elinstallationer som jag alltid hade gjort, berättar han.

Ida förklarade att hon ville jobba med framtidsteknik, ha ordning och reda på verksamheten och fler anställda. Och så hade hon upptäckt en lucka på marknaden.

– Fler och fler var intresserade av solceller och köpte elbilar, men ingen av elinstallatörerna i trakten var inriktade på det. Jag tror att många elektriker tycker att det verkar svårt och lite läskigt med den nya framtidstekniken som behövs för att klara omställningen till fossilfritt, säger hon.

Efter en del bollande bestämde sig duon för att göra en nystart med nytt namn, ny inriktning, nya arbetssätt. I slutet av 2018 grundade de tillsammans EES och började marknadsföra sig inom solceller, laddinfrastruktur och smarta hem.

Nyblivna vd:n Ida införde digitaliserade system för arbetsscheman, tidsskrivning, offerter, ordrar och fakturor. Även materialhanteringen är digitaliserad, och allt i lagret har streckkoder som elektrikerna läser av med skanner.

– Jag automatiserar administrationen så mycket det bara går, säger Ida, som inte vill fastna bakom skrivbordet.

Numera ägnar hon ungefär hälften av sin arbetstid på kontoret, som en gång i tiden var huvudkontor i gamla Åkers krutbruk. Resten av tiden är hon ute på fältet. Att skruva är kul, och det finns mycket att göra. Verksamheten har gått bra. Nästan för bra.

– Jo, vi har massor med jobb så det blir långa arbetsdagar. Nu vill jag anställa fler elektriker, säger hon.

Hon har anlitat en rekryteringsfirma för att hitta – och gärna headhunta – duktiga montörer, ett ovanligt grepp i elbranschen. Ett annat exempel på nytänk är online-bokningen som Ida och Staffan har låtit utveckla på företagets sajt. Privatkunder kan välja tid och datum för små eljobb därhemma, ungefär som när man bokar tid hos frisören. Men i dagsläget är samtliga tider fram till sista februari blockerade. Elektrikerna har fullt upp med större projekt.  

I sommar är det fyra år sedan du tog studenten. Vad gör dina gamla klasskompisar?

– Det är tyvärr bara ett fåtal som jobbar som elektriker. Jag tycker att utbildningen är alldeles för dålig, och vi fick inte lära oss någonting om ny teknik som solceller och laddboxar. Att kunna spika kabel mellan strömbrytare och lampa är så klart bra, men man måste lära sig framtidstekniken också. Nu slipar vi på ett samarbete med Thomasgymnasiet i Strängnäs, där vi ska hålla utbildning inom solcellsteknik och laddinfrastruktur – både teoretiskt och praktiskt , säger Ida Norström.

Var är ni om fem år?

– Då har företaget en solcellsgrupp och en elinstallationsgrupp, vi har öppnat en filial på en annan ort i landet och har mellan 20 och 25 anställda.

Elektrikern Jimmy gav inte upp:
De 50 första solcellsinstallationerna gick back…

Stöter du på hinder eller fördomar som ung vd?

– En stor utmaning i den här branschen är så klart att jag är ung och att jag är tjej. Det händer att jag inte blir tagen på allvar och att man inte lyssnar på mig, säger hon.

Därför följer Staffan Schager ofta med på de första mötena med potentiella kunder. Det har visat sig vara en bra strategi när exempelvis bostadsrättsföreningar med äldre herrar i ledningen vill installera solceller eller laddboxar.

– Jag behöver egentligen inte säga så mycket. Ida sköter pratet, och snart förstår alla att hon vet vad hon sysslar med, säger Staffan Schager.

Fakta: EES, Energy Effective Solutions AB

  • Ort: Åkers styckebruk i Sörmland.
  • Grundades: 2018.
  • Gör: Installerar solceller, laddboxar, smarta hem-system och traditionella elinstallationer.
  • Antal elektriker: Sju inklusive vd Ida Norström.
  • Omsättning 2021: Cirka 9 miljoner kronor.