Logga in

50 solcellsinstallationer på raken gick back …

Publicerad
7 apr 2020, 06:15
| Uppdaterad
26 feb 2021

Företaget stod vid ett vägskäl när Jimmy Wilhelmsson kallade personalen till sig. Skulle de tacka ja till ett jättelikt solcellsprojekt — trots att alla hittills gått back?

Låter det kul? Ska vi chansa? Är ni beredda att riskera era jobb om det går snett igen?

Jimmy Wilhelmsson, vd på Elektrikern i Västerås, fyrade av en rad frågor till elektrikerna i fikarummet. Det var hösten 2018, och företaget stod vid ett vägskäl. 50 solcellsinstallationer på raken hade gått back. Nu undrade en trogen gammal kund, Mälarenergi, om Elektrikern ville vara med och räkna på en av Sveriges då största solcellsanläggningar på tak? Visst var Jimmy Wilhelmsson sugen på uppdraget. Samtidigt insåg han att det kunde sluta med konkurs om även den här installationen gick minus.

Företagets solcellsresa började redan 2013 när en kompis till Jimmy Wilhelmsson ville ha en anläggning installerad på sin villa.

Verkar Jimmy bekant? Han medverkar även i:
Vilda västern när klåpare installerar solceller

– Då kunde jag absolut ingenting om solceller, men ny teknik är kul så jag googlade och installerade efter bästa förmåga, säger Jimmy Wilhelmsson.

Viss hjälp fick han även av Selga, som nyligen hade startat en solcellsavdelning. Efter mycket om och men blev anläggningen monterad och installerad. Kompisen blev nöjd, och solcellerna producerar bra än i dag. Elektrikern gick däremot back.

”Vi svor många gånger i fikarummet. Men vi brann för energi- och miljöfrågor och trodde verkligen att solel var framtiden.”

– Projekt var roligt och vi lärde oss massor. Men det blev väldigt dyrt för oss, sammanfattar Jimmy Wilhelmsson förlustaffären.

Ett år senare tackade han ja till nästa solcellsjobb. Den här gången fixade en annan firma montage och installationer på taket. Elektrikern skulle bara koppla in växelriktaren på växelströmsidan, ett förhållandevis litet jobb. Men det tog längre tid än beräknat och blev ännu en minusaffär.

De kommande åren gjorde Elektrikern bortemot 50 jobb med samma upplägg: att enbart installera växelströmssidan. Prispressen var stor, men Jimmy ville inte tumma på kvaliteten och arbetet tog fler timmar än vad kunderna betalade för. Samtliga projekt slutade på minus.

– Vi svor många gånger i fikarummet. Men vi brann för energi- och miljöfrågor och trodde verkligen att solel var framtiden.

Som tur var rörde det sig på den här tiden om småjobb, så det var det inga stora summor som förlorades på varje projekt. 

Runt 2017 fick Elektrikern chansen att montera och installera några anläggningar från grunden. Det innebar större affärer – som slutade med större förluster. För även dessa projekt gick back.

– Nu var vi ganska frustrerade. Allt tog för lång tid, vi var inte tillräckligt duktiga på fallskydd, byggställningar, takarbeten och montering, säger Jimmy Wilhelmsson. 

Det var i den vevan som Mälarenergi hörde av sig med sitt jätteprojekt – och Jimmy Wilhelmsson frågade sina elektriker i fikarummet. Var de beredda att riskera sina jobb?

– Svaret blev ”Kör!”. Alla tyckte det lät superspännande, berättar han.

”Jag hade aldrig rattat så stora projekt i hela mitt liv.”

Att klara uppdraget med Elektrikerns sju anställda var inte att tänka på. Jimmy Wilhelmsson började jaga samarbetspartner. Han knöt till sig takläggare, grävmaskinister och en montörfirma som kunde montera fästmaterial, skenor och solcellspaneler. 

I mitten av oktober 2018 vann företaget totalentreprenaden på 6,5 miljoner kronor. Nu skulle 2 200 solpaneler upp på 17 tak, och fort skulle det gå. Före nyår måste anläggningen vara klar för att bostadsrättsföreningen skulle få ut det solcellsbidrag som länsstyrelsen beviljat.

De följande 2,5 månaderna blev en kamp mot både klockan och vädret. Jimmy var byggplatssamordnare och hade som mest 18 personer engagerade i projektet. 

– Jag hade aldrig rattat så stora projekt i hela mitt liv. Men det gick superbra. Alla hjälptes åt över yrkesgrupperna och jobbade mot samma mål, säger han.

När den första snön föll i början december var anläggningen i stort sett färdig. Det sista klarades av runt Lucia efter att snön hade smält bort, och projektet gick i mål med två veckors marginal.

– Äntligen gick vi plus på sista raden. Samarbete blev nyckeln till framgång, säger Jimmy Wilhelmsson.

Under 2019 gjorde företaget tillsammans med partner runt 40 installationer på villor, jordbruk och bostadsrättsföreningar. Alla har varit lönsamma. Samarbetet med solcellsmontören är extra tajt. Jimmy Wilhelmsson är företagets elinstallatör för regelefterlevnad, har skapat ett egenkontrollprogram och registrerat företaget hos Elsäkerhetsverket. Han har även hjälpt till att rekrytera och utbilda takmontörerna som monterar paneler och kopplar ihop snabbkontakter. 

– Att hitta takmontörer som både är elkunniga och duktiga på att montera ute i väder och vind är inte det lättaste. Men det är vad som behövs, säger han.

En viktig lärdom har varit vilka uppdrag man ska överväga att tacka nej till. Vissa takkonstruktioner kan exempelvis bli kostsamma. Väldigt små solcellsanläggningar, med färre än 30 paneler, kan vara svåra att räkna hem. Kunder som enbart fokuserar på pris är inte heller intressanta.

– Vi har tappat massor av affärer eftersom vi inte tummar på kvalitet och säkerhet.

Att det finns andra firmor som tar genvägar har han sett många exempel på. Förutom att installera nya anläggningar har Elektrikern rivit och byggt om 14 bristfälliga anläggningar under fjolåret. (Elinstallatören nr 1:2020).  

– Det har varit riktigt dåliga installationer gjorda av okunniga eller oseriösa aktörer. Det är lite vilda västern med takläggare, snickare, bergvärmefirmor och rena lycksökare som vill slå sig in på marknaden och tjäna pengar, säger han.