Logga in

”Känns fel att facket hjälper till att runda sina egna montörer”

Publicerad
27 maj 2024, 06:59
| Uppdaterad
28 maj 2024

Ett avtal som ger outbildade solcellsmontörer upp till 8 000 kronor mer än en elektrikerlärling. Det fick elektrikern Richard Sjöberg att gå i taket.

Det var när vd:n på Tekniska lösningar AB, en del av Soltech-koncernen visade det nya löneavtalet som Richard Sjöberg, elektriker och affärsområdeschef för förnyelsebar el och ny elteknik, gick i taket. Detta då det tydligt framgick att lönen för en outbildad solcellsmontör vida översteg det elektrikerlärlingar får. 

Läs också:
Hög ingångslön i solcellbranschen: ”Outbildad är fel ord”

Läs också:
”Bort med momsen på solceller”

– Jag blev skogstokig. Jag har förvisso själv gått den långa vägen och började yrket med 14 kronor i timmen. Men detta, vad är det frågan om?, säger Richard Sjöberg.

Avtalet i fråga är tecknat mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet: Det framgår att installationsavtalet och solcellsöverenskommelsen, som båda började gälla från den 1 maj, har helt olika ersättningsnivåer.

En lärling börjar på 16 395 kronor i månaden, stegrar till 18 987 efter sin 720:e timme för att därefter påbörja sina första år i yrket (1-, 2-, 3-årsmontör). Solcellsmontörer å sin sida kan från dag ett börja på 24 692 kr/mån (20 393 om de är under 20 år). Därtill ligger de i avtalet konstant över de som valt att utbilda sig till elektriker under hela vägen upp till kategori ”3 års yrkeserfarenhet och därefter”.

– Att man som solcellsmontör kan glida på en räkmacka utan skolgång och få den lönen. Vad är det? De verkar inte värdera lärlingar alls och jag tycker de tänkt baklänges och sänker hela utbildningen. Varför gå och utbilda sig om man ändå blir spottad på rent lönemässigt. Det känns fel att facket hjälper till att runda sina egna montörer, säger Richard Sjöberg

Det fick Richard Sjöberg att vända sig till Elektrikerförbundet för att fråga hur de tänkt sig, men han anser att han bara fick ett icke-svar i retur.

– Fasen, det tar längre tid att bli fullbetald elektriker enligt avtalet än läkare, men facket tyckte det var bra. De tyckte att solcellsmontörerna hamnat i kläm. Och visst, alla ska få betalt för det de gör, men ska verkligen solcellsmontörerna vara med elektriker? De kan man ju peta in i Metall eller nått, inte vårt avtal, säger Richard Sjöberg. 

Läs också:
”Allt kan se schysst ut på ytan”

Soltech-koncernen har både elektriker och solcellsmontörer i personalliggarna, men just Tlab är en ren elfirma. Richard Sjöberg säger att han absolut inte vill förringa dem som arbetar med solcellsmontering, men att det är fel att svepa elektrikers kunskap under mattan.

– Att utbilda sig till elektriker är ganska tufft. Det är många delar man ska lära sig. Det finns helt enkelt inte en sportmössa att en solcellsmontör som kopplar ihop ett par kontakter förstår hur elsystemet fungerar. Vi jobbar med jäkligt duktiga solcellsmontörer som absolut kan sätta paneler snabbare och bättre än elektriker. Men att inte värdera kunskapen högre, det är fel, säger Richard Sjöberg.