Logga in

Började som lärling i bolaget – nu vd med 2500 anställda

Publicerad
18 apr 2023, 08:59

Granitors vd Mikael Vestlund ser en viktig branschutmaning framför sig och har en plan för hur den ska mötas. ”Vi vill att det ska bli snack i skolorna om att Granitor är bästa stället att jobba som lärling.”

Det är en svindlande karriärresa från lärling till vd på samma företag. Hur har det gått till?

– Jag har aldrig haft något utstakat mål med karriären. Mitt mål har alltid varit att göra ett så bra jobb som möjligt här och nu, sen blir det vad det blir – och jag gillar ju utmaningar.

Läs också om ekonomiska utvecklingen för företaget:
Rekordresultat för Granitor: ”Marknaden för elteknik har varit mycket god”

Hur är det när du måste fatta tuffa beslut?

– Man måste ju alltid komma överens och hitta ett sätt att komma vidare. Men jag har ju varit med om några nedgångar då vi varit tvungna att skära ned. När man jobbar som avdelningschef, nära personalen, är det tuffa beslut.

Ni hade en rejäl tillväxt 2022, är en nedgång att vänta nu?

– Nej, bostadsbyggandet har visserligen minskat mer än vi trodde men det är en så liten del av vår omsättning. 60 procent av omsättningen är service och underhåll, dessutom har vi en del industri och gör mycket stora projekt, som det finns flera ute att räkna på nu. Omställningen, elektrifieringen kommer att gynna hela branschen men det måste ändå finnas pengar i systemet så att investeringarna blir av.

Är ni ute efter att växa genom att köpa bolag också?

– Vi är inte med i budstrider om bolag men några företag köper vi, framförallt inom områden där vi behöver förstärka vår kompetens, som inom säkerhet och fastighetsautomation.

Läs också intervjun med Klas Larsson, Currentum
”Jag har varit alldeles för optimistisk kring projekt”

Vad är branschens största utmaningar?

– Att hitta nya medarbetare. Därför har vi startskottet som är en satsning på lärlingar. Tidigare har det bara hanterats lokalt men nu gör vi ett program på bolagsnivå där vi skapar ett forum för lärlingar och digitala träffar ​ och ett mentorsprogram med utbildning för att förbättra både för lärlingar och mentorers vardag. Vi vill att det ska bli snack i skolorna om att Granitor är bästa stället att jobba som lärling.

Hur ser dina arbetsdagar ut?

– Jag coachar mina närmaste medarbetare och jobbar strategiskt. Jag är också involverad i kalkylskede vid större projekt eftersom jag gjort väldigt många stora projekt själv.

Vad är du mest stolt över från din karriär?

– Över de stora projekt jag varit med på, som när vi byggde Globen. Jag är också stolt över kulturen som vi har i företaget, där ägarna frågar hur medarbetarna mår.

Läs också om om elektrikerna som brinner för jobbet
Montörens lördagsnöje: ”… räkna på motståndet för resistorer i en parallellkrets”

Har du något misstag från karriären du kan bjuda på?

– Ja, när jag hade Per Sjöstrand (Senare grundare av Instalco) som chef gav han mig pannförbud efter ett jobb jag hade vid ett värmeverk där det inte gick något bra. Allt gick fel i projektet.

Jag läste också i en annan intervju att du varit med om en elolycka. Vad hände?

– En plåt skulle sättas på plats och den kom emot en kabel. Det blev en rejäl ljusbåge och jag for bakåt. Jag skulle bara fixa en liten grej men drabbades av en strömgenomgång. Jag jobbade ensam där. Det är så lätt att sådana olyckor sker, därför är det viktigt att vi på Granitor jobbar säkert eller inte alls.

Hur länge fortsätter du som vd?

– Så länge jag kan tillföra något och tycker det är roligt att gå till jobbet. Det har alltid varit viktigt för mig.

Mikael Vestlund

Ålder: 59

Familj: Gift, två barn

Bor: Lägenhet i Vasastan

Utbildning: Ellinjen i Sandviken

Karriär: Från lärling till vd på Granitor (tidigare Midroc). Haft de flesta jobb, som kalkylator, avdelningschef och projektledare för stora projekt.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Läser nyheter på min iPad

Ditt senaste hemmafix?

 – Renoverat och byggt ut stugan i Hofors.

Vad läser du just nu?

– Inget just nu, lyssnar mycket på poddar.

Dold talang?

– Jag är jäkligt duktig på att putsa fönster sedan ett sommarjobb.

Hur sportar du helst?

– Mountainbike, löpning, styrka, alpinåkning.