Logga in

Svante duttsar slangutsläpp: ”Jag gillar när det blir snyggt”

Publicerad
21 dec 2021, 09:19

Måste slangutsläpp var så fula? undrade elektrikern Svante Olsson. Nu säljs hans uppfinning Dutts hos flera stora grossister.

I mitten av november började Ahlsell och Rexel att sälja Dutts, en plastpryl som gör det möjligt att avsluta och fästa upp flexrör – prydligt, med precision och utan materialspill. Den lilla, gråa prylen har utvecklats av Svante Olsson i Trollhättan, som började irritera sig på fula slangutsläpp när han jobbade som installationselektriker för några år sedan.

Elektrikern Tobias fiffiga plugg:
Drar slang genom reglar – på fem sekunder

Svante Olsson fick in sin innovation hos de stora grossisterna. Foto: Andreas AO foto

– Jag är en person som gillar när det blir snyggt. Grejerna ska sitta fast, och slangarna ska vara raka och spända. Men när vi gjorde villor tyckte jag inte att slangutsläppen för exempelvis fasadlampor var vackra att se på. Och klippte man av slangen så bara någon centimeter stack ut så kunde den försvinna in i fasaden, säger han.

Han klurade inte fram någon lösning då, och 2017 lämnade han elektrikeryrket för att bli filmare i eget bolag. Men så en dag när han var ute på stan råkade han se en slang hänga ut från en fasad. Så fult. Borde man inte kunna klicka fast något på slangen som håller fast den?

Svante gick hem och ritade en egen lösning i ett enkelt cad-program. Sedan printade han ut skapelsen i en 3d-skrivare med hjälp av en ingenjör på företagshotellet där han jobbar. Det krävdes 15 prototyper innan han blev nöjd. De första varianterna var tvådelade och skruvades ihop. Svante tyckte själv att det var väldigt meckigt. Elektrikerna som testade gjorde tummen ner. Under 18 månader låg projektet på is.

Men så en dag fick Svante syn på plastgrej som låg slängd i gruset på en gård. Plötsligt föll polletten ner.

– Den var halvmåneformad, och jag såg direkt framför hur den behövde modifieras för att fungera, berättar han.

Fullt med Dutts. Foto: Andreas AO foto

Efter en del testande och justeringar fick produkten sin nuvarande form. Den är halvmåneformade med räfflad insida och snäpps lätt fast på slangen. En svagt konform gör att den ”duttsade” slangen fastnar när den skjuts in i hålet. Förutom för rörutsläpp på fasader kan den exempelvis användas vid montering av rör i innervägg eller för avslut vid elcentraler.

Svante Olsson har patent på innovationen, som säljs av hans nystartade företag Elektroskutt. Produkten tillverkas i Småland av återvunnen plats och finns i två dimensioner: 16 och 20 millimeter.

Var det svårt att få grossisterna att nappa på din uppfinning?

– Nej, det gick förvånansvärt enkelt. Jag är både överraskad och väldigt glad över att de har varit så stöttande mot mig som är helt ny som entreprenör. Men de fattade ju direkt vad produkten är bra för, säger Svante Olsson.

Har du fler innovationer på gång?

– Ja, jag håller på att utveckla ett nytt tillbehör till flexslang som ska lanseras i början av 2022.

Elektrikern Tobias tröttnade på vassa kanter:
Satsade familjens besparingar på bättre kabelavslut

Du efterlyser produktidéer från andra elektriker. Vad är planen?

– Innovativa elektriker kan kontakta mig för att utveckla produkter tillsammans från idé till marknad. Sedan får de en viss procent på försäljningen. Några har redan hört av sig, och det är väldigt kul, säger Svante Olsson.