Logga in

”Det var med tungt hjärta jag sa upp mig”

Publicerad
5 sep 2023, 12:12

Elektrikern Peter Bühler såg Clas Fixare som sin bebis. Men nu har han slutat och blivit ellärare i stället. Vad hände? Vi ringde upp Clas Ohlsons första fixarelektriker.

Peter Bühler började jobba på på Clas Fixare när den elfirma han tidigare var anställd på började med allt fler långa uppdrag på stora byggen. Det var inte riktigt Peter Bühlers kopp te, och därför sökte han jobb direkt när han såg att hemmafixarjätten Clas Ohlson skulle starta en ny tjänst för småjobb i hemmet, däribland mindre el- och vvs-jobb. Men så började en ny vd och ändrade kursen.

Läs den första artikeln om Peter Bühler
Elektrikern Peter blev Clas Fixare – bangar inga småjobb

Om den då nya vd:n
Clas fixare blev något helt annat än det var tänkt

Peter Bühler valde att säga upp sig. Foto: Charlotta von Schultz

– Vi kom bra överens, men han ville ta Clas Fixare till nästa nivå. Från att ha hållit på med småfix och montering skulle vi ta oss an större byggprojekt.

Bland annat hoppades Clas Fixare slå sig in på laddboxvågen. Det blev en utmaning eftersom många firmor redan hade kommit mycket längre i de affärerna och konkurrensen visade sig vara hård.

Peter Bühler hade även på grund av en skadad axel bytt roll och gått från skruvandet till att bli projektledare på kontoret där han bland annat räknade på elen i de där större byggprojekten och renoveringarna. Och det var en helt annan grej än det som fick honom att börja på Clas Fixare från början; mindre jobb hos privatpersoner. 

– Jag valde till slut med tungt hjärta att säga upp mig. Jag hade ju betraktat Clas Fixare som min egna bebis.

”Jag tänker också långsiktigt, jag har haft praktikanter och lärlingar och vissa har varit okej när de kommer från skolan – men andra har man funderat över vad har de gjort under utbildningen.”

Så Peter Bühler började jobba på en mindre elfirma, men hamnade mitt i en begynnande lågkonjunktur och på mer skruvarjobb än vad hans skadade axel klarade av.

Det var då han på Facebook såg en artikel som Elinstallatören hade delat. Den handlade om elektrikern Anders Sigg som hade bytt bana och blivit yrkeslärare. ”En fantastisk möjlighet som borde locka fler”, tyckte Anders Sigg. Och lockad, det blev Peter Bühler. 

Han ställde lite frågor i ellärarforum i sociala medier och fick mycket respons. En lärare ringde till och med upp honom och uppmanade honom att ”hoppa på världens roligaste jobb”. Det tog inte lång tid så hade Peter Bühler fått jobb som ellärare på en skola i Stockholmstrakten.

– Jag tänker också långsiktigt, jag har haft praktikanter och lärlingar och vissa har varit okej när de kommer från skolan – men andra har man funderat över vad har de gjort under utbildningen. Med den kunskapen, och att jag kommer direkt från verkligen livet, hoppas jag kunna göra en förändring.

När Elinstallatören ringer honom har han hunnit vara på sitt nya jobb i tre veckor – och undervisat sina sistaårselever i endast tre dagar. Han har redan hunnit testa klassens kunskaper i något en elektriker bara måste kunna: Koppla in en strömbrytare och få en lampa att tända.

Läs också:
5 skäl att bli yrkeslärare

– Det var knappt någon som kunde få ihop en sådan enkel grej och det var jävligt tufft. Men de hade förstås haft ett långt sommarlov.

Även om Peter Bühler redan från början hade bestämt sig för att han ville undervisa väldigt praktisk och inte vara ”en gubbe som står och håller i teori” insåg han att han ändå behövde gå igenom lite innan de kunde börja koppla.

Så han ritade upp det ordentligt på tavlan och sedan fick eleverna ta med sig en strömbrytare och en kabel till båsen.

– Och då gick det mycket bättre!

Men den allra största utmaningen, upplever han, är att få eleverna att lyssna, bli engagerade och inte kolla i mobilerna. 

– Det kanske låter självklart men det är det inte. Jag går in i det här med öppna ögon, jag tänker testa en termin och se, och sedan får jag utvärdera.