Logga in

 ”Jag gillar att det är ordning och reda”

Publicerad
9 okt 2023, 07:29
| Uppdaterad
10 okt 2023

Lean har dåligt rykte. Detaljstyrning, effektivitet, stress och press är några saker som sägs om metoden. Hur fungerar det för montörerna på installationsföretaget Triclima i praktiken?

Triclimachefen::
Lean: ”Jag önskar att det fanns ett annat ord”

Läs också:
8 rutiner som utmärker Lean

Triclimachefen.
Lean: ”Många är stolta och vana att knipa igen”

Alla montörer på Ticlima vet precis vad de ska göra varje dag de kommer till jobbet och kan också planera sitt eget arbete några dagar framåt. En förutsättning för det är att all information är tydlig och lättillgänglig. Därför följer whiteboarden med till varje större projekt där den hängs upp på väggen.

På whiteboarden kan montörerna se vad som ska göras av vem och var i byggnaden. Alla har också en individuell arbetsplan för de närmaste 3–5 dagarna.

Daglig avstämning i arbetslaget. Från vänster: Benny Wallin, Oscar Hoff, Anton Martinsson Fillén, Tim Sjöholm, Oscar Hjortman och Philip Gren. Foto Daniel Roos.

Den som är klar med ett moment ska inte behöva vänta på nya instruktioner från Tim Sjöholm eller kollegan Anton Martinsson Fillén, ledande montör för stambytet, med en motsvarande tavla en trappa ned. Jobbet ska flyta på även om de inte skulle vara på plats. Om en montör behöver hjälp är det bara att kika på tavlan och se var kollegorna finns.

– Alla har egna uppdrag. De går aldrig två och två för att det är kul. Bara när det behövs, säger Tim Sjöholm.

Oscar Hjortman, som började som montör på Triclima i maj, tycker att det känns tryggt att ha tydliga instruktioner.
– Jag trivs väldigt bra. Jag gillar att det är ordning och reda i företaget, säger han.

I dag och resten av veckan ska han jobba med installationer i fläktrummet.

”Bara genom att se sitt namn på den blir det tydligt att man har en viktig uppgift i produktionen.”

Anton Martinsson Fillén.

– Tavlan skapar delaktighet. Bara genom att se sitt namn på den blir det tydligt att man har en viktig uppgift i produktionen. Och vårt system med lappar på våningsplanen, där man bockar av varje färdigt moment, ger en känsla av att vi kommer vidare. Det gör också att jag slipper en  massa samtal från andra på bygget som undrar vad som är gjort och inte, säger Anton Martinsson Fillén.

Tim Sjöholm och Oscar Hoff. Foto Daniel Roos.

Planeringen för uppdragen gör hela arbetslaget tillsammans, innan bygget drar i gång, på möten där Tony Carlén och konsulten från WCM är med. Men inget är hugget i sten. Kommer man på bättre metoder på plats så ändrar de planen gemensamt. Här på hotellet  är de inne på tredje upplagan nu.

– När alla är delaktiga och besluten inte kommer uppifrån blir det inga konflikter i efterhand om vad som ska göras och hur, säger Tony Carlén.

Oscar Hoff jobbar på med avloppsgrodan. Han är traditionell lärling och har sadlat om från kock till VVS-montör, med Tim Sjöholm som handledare och mentor.

–  Det är min favoritgrej att dra avloppsrör och få till fallet. Tim har lärt mig en smart metod. Han är bättre än en skola, säger Oscar Hoff.

Montören Philip Gren jobbar med stambyte på hotellet. Foto Daniel Roos.

”Det blir stressigare om man inte vet vad man ska göra när man kommer till jobbet.”

Tim sjöholm

Tim Sjöholm gjorde praktik på Tony Carléns företag för tolv år sedan och jobbade sedan extra där på lov och ledigheter tills utbildningen var klar och han kunde gå upp på heltid. Sedan dess har han fått och tagit på sig mer och mer ansvar.

Tim Sjöholm. Foto Daniel Roos.

Som ansvarsmontör ska han se till att produktionen flyter på och att allt de behöver finns på plats, från material och verktyg till pennor och sopsäckar. Ingen ska behöva åka och köpa eller hämta något. När han har tid över gör han montörsjobb som han lätt kan släppa. Just nu är det badrumskompletteringar.

– Jag gillar att mecka och bygga och har min egen pirra, säger han.


Kan det bli stressigt för montörerna när allt är så detaljplanerat – att de känner sig övervakade?

– Jag tror snarare tvärtom, att en tydlig planering gör att man kan andas ut och ta rast ibland. Det blir stressigare om man inte vet vad man ska göra när man kommer till jobbet. Skulle någon gå sysslolös har jag misslyckats med mitt arbete.

Testa dig själv
Quiz: Vad vet du om Lean?

Foto Daniel Roos.


Tony Carlén tycker att Lean har gjort honom, som projektledare och delägare, lugnare och att arbetet har blivit både effektivare och roligare.


– Jag hoppas att de andra tycker detsamma. Vi är som ett fotbollslag, säger han.