Logga in

Tufft att få praktikplats: ”Lär dig ta lite skit”

Publicerad
22 jan 2024, 06:10
| Uppdaterad
24 jan 2024

En praktikplats är första språngbrädan på väg mot att bli elektriker. Men just nu är det trögt för elever som ska in i yrket.
– Jag tycker det är en markant skillnad mot för ett par år sedan, säger elläraren Peter Bühler.

Efter ett decennium av högkonjunktur kom inbromsningen plötsligt. Inflation och höjda räntor ryckte undan mattan för många och sedan i fjol har en het marknad blivit fickljummen. Och det märks enligt Peter Bühler, ellärare på en gymnasieskola i Stockholm. 

Läs också:
”Ibland känns det som att man gått en utbildning som inte är värd något”

Läs också:
”Förhoppningen om lärlingsplats gick snabbt över i frustration”

– Jag började som lärare i somras, men jag märkte av inbromsningen redan innan. Januari brukar vara en månad med mindre jobb för elektriker, dock tog det aldrig riktig fart efter. Och att det verkar vara mindre jobb kommer sen som ringar på vattnet till skolan, säger han till Elinstallatören.

Som lärare är det dessa utmaningar Peter Bühler möter. Han säger att antalet företag som kan tänka sig att erbjuda praktikplatser, i varje fall i Stockholmsområdet, har blivit färre.

– För oss har det varit svårt. Jag har nog ringt 50 firmor utan att få napp. Men så är det ju att om det inte är lika många uppdrag – då blir det svårt att ta emot en lärling.

Det vanligaste svaret elläraren får av företag är att de vill avvakta, ”just nu” är det inte läge att ta in en elev på praktik. Och till viss del förstår Peter Bühler varför de tänker så.

– En del företag har haft dåliga erfarenheter av praktikanter, så jag har förståelse för att det finns viss avvaktan. Ansvaret att skaffa fram praktikplatser ligger på skolan, men samtidigt måste man vara tydlig och förklara för eleverna så att de förstår vad som krävs. De måste visa ambitioner, att de kan hålla tider samt att de kan visa upp grundkunskaperna elfirmor vill se.

– Jag brukar inleda samtalet med att jag själv är elektriker och kommer från branschen. Säga att man förstår situationen, men sedan lägga upp att mina elever håller hög klass, säger han. 

Som en del i det arbetet jobbar Peter Bühler enligt en egen filosofi – att de elever han har hand om direkt ska få känna på yrket. På så sätt är det lättare att se vilka som verkligen vill bli elektriker.

– Rätt eller fel, min filosofi är att du dag ett ska vara i verkstaden – det är ju det som kommer vara din framtida arbetsplats. Vissa skolor kanske kör teori de första åren, men jag ser lite annorlunda på det. Jag försöker vända på steken. Jag pratar hela tiden med mina elever om att vara noggranna och att inte fuska. Vill ni bli elektriker är det yrkesstolthet som råder, det kommer löna sig i längden – och det kommer man få erfara när man kommer ut på praktikplats. 

Läs också:
”De rycker och sliter i en redan nu”

Men även om det är skolan som är ansvarig för att fixa praktikplatser, är elevens egenansvar något som kan göra stor skillnad. 

– Vi uppmanar elever att om de har känningar i branschen själva försöker ta kontakt med företag om praktikplats. Även förklarat för elever som testar att ringa, att de inte kan ge upp efter två nej. Där refererar jag till hur jobbet som elektriker är. Om det är lite motstånd kan du ju inte bara ta dina verktyg och gå – nej, du måste ju lösa problemet även om det är motgångar. Det är ju så här det är i verkliga livet, man måste vara ihärdig – lär dig ta lite skit helt enkelt, säger Peter Bühler.