Logga in

Efter branden: ”Laddar aldrig med timer”

Publicerad
28 jan 2021, 05:45
| Uppdaterad
22 mar 2021

Elbilsladdningen brände ner Johanna Olsons hem sommaren 2018. Idag har hon kvar samma laddhybrid – men har ändrat sättet att ladda.

I februari 2019 gick vi till botten med elbilsladdningen som brände ner Johanna Olsons hem i Sunne. Här kan du du höra henne berätta hur huset totalförstördes i en nattlig brand, som startade när familjens laddhybrid stod inkopplad med timer i ett 230 V schukouttag. Brandutredaren slog fast att branden antingen orsakades av vägguttaget eller av timern där laddaren var ansluten.

Läs också:
Den farliga laddningen

Två och ett halvt år har gått sedan branden –  var bor ni idag?
– Vi valde att inte flytta tillbaka till det nya huset som har byggts upp på tomten. Nu hyr vi ett hus utanför Sunne och trivs väldigt bra här på landet, säger Johanna Olson.

Kör ni fortfarande laddbil?
– Ja, vi har kvar samma laddhybrid, en Kia. Leasingkontraktet gick ut i höstas, men vi har inte råd att byta bil eftersom jag pluggar och min man har haft färre jobb under pandemin. Vi kör mest på bensin, men ibland laddar vi i ett schukouttag. Det här huset är nyare med en bättre elanläggning och vi laddar alltid under uppsikt, aldrig på natten och aldrig med timer.

Har ni funderat på att installera laddbox?
– Jo, men eftersom vi hyr huset vill vi inte lägga pengar på en laddbox, det är ju ganska dyrt. När jag har pluggat klart är målet att köpa ett eget hus, och då har vi planer på att sätta in en laddbox om vi fortfarande har en laddbil.

Hur har du påverkats av händelsen?
– Det var ingen rolig historia. Men det var bara grejer vi förlorade, ingen människa kom till skada. Första året var jag lite hoppig och reagerade på starka ljud. Men det har släppt. Livet går vidare, och vi har blivit starkare som familj. Vi har fått ett barn till och är väldigt tacksamma för huset vi bor i nu. Ibland kanske man måste förlora något för att vinna något bättre, säger Johanna Olson.