Logga in

Lean: ”Många är stolta och vana att knipa igen”

Publicerad
9 okt 2023, 07:30
| Uppdaterad
6 okt 2023

Ledningen är frälst på Lean men det är inte alla montörer på företaget. En av svårigheterna ligger i att metoden bygger på att enskilda arbetslaget lyfter upp sina egna fel. 

Triclimachefen:
Lean: ”Jag önskar att det fanns ett annat ord”

Lista:
8 rutiner som utmärker Lean

Montören om Lean:
 ”Jag gillar att det är ordning och reda”

Lean minskar spilltider, materialspill och gör produktionen säkrare. Men akilleshälen är oviljan till förändring, säger Tony Carlen på Triclima installation.

Varför är motståndet så stort?

– Det är svårt att få montörer som jobbat i många år att tänka om och göra annorlunda. Jag skulle säga att runt tio av våra 28 anställda är helt med på Lean-tåget. Vissa tycker till exempel att det är jobbigt att fel som man själv gör eller upptäcker ska lyftas inför gruppen, som ett slags Lex Maria. Många är stolta och vana att knipa igen om sådant. Men det gör vi inte för att peka ut någon utan för att undvika att samma misstag sker igen. Genom att berätta om felen och diskutera dem lär vi oss av varandra.

Tony Carlén känner sig trygg med planeringen och organisationen. Samtidigt gör Lean jobbet roligare, tycker han. I bakgrunden syns montörerna Philip Gren, Benny Wallin och Oscar Hoff. Foto Daniel Roos.

Testa dig själv:
Quiz: Vad vet du om Lean?

Ett annat problem är att Triclimas planering ibland krockar med de andra hantverkarnas på bygget.

– Vi har försökt att hjälpa byggfirman genom att visa momenten för att hinna bygga fem rum på en vecka. Men det är inte så lätt att få andra med sig och då kan det hända att hela bygget bromsas, säger Tony Carlén.

När projekten på hotellet är klara i september är det dags att ladda om inför nästa och reflektera över arbetet som gjorts – vad gick bra och vad kan göras annorlunda nästa gång?

– Det händer nya saker hela tiden med det här arbetssättet, så färdiga med det blir vi aldrig.