Logga in

Lean: ”Jag önskar att det fanns ett annat ord”

Publicerad
9 okt 2023, 07:15

Bara ordet Lean gör folk rädda och metoden är ytterst ovanlig inom installation. Men företaget Triclima har gått all in. ”Jag tror att montörerna känner sig lite malliga när elektriker och andra undrar vad vi håller på med.”

Ton Carlén:
Lean: ”Många är stolta och vana att knipa igen”

Montören om Lean:
 ”Jag gillar att det är ordning och reda”

Felsökning och gemensamma beslut:
8 rutiner som utmärker Lean

Klockan är 06.30 när ansvarsmontören Tim Sjöholm och hans team samlas i en halvcirkel i hörnan på bygget, som fungerar som VVS-montörernas platskontor. Det är dags för det dagliga morgonmötet som är en del i Triclimas arbetssätt med Lean – resurssnål produktion.

Tim Sjöholm går laget runt och stämmer av att var och en av montörerna vet vad de ska jobba med under dagen, checkar av att alla har vad de behöver och frågar om de stött på några fel. Om någon är sjuk eller vabbar kan han också behöva ”möblera om” i gruppen.

Oscar Hoff, som är en av de nyare montörerna på företaget, ska göra klart sista avloppsgrodan.

– Har du allt du behöver?, frågar Tim Sjöholm.

– Ja, förutom borrtid, svarar Oscar Hoff.

De andra skrattar till.

Tim Sjöholm och Oscar Hoff. Foto Daniel Roos.
Tim Sjöholm och Oscar Hoff. Foto Daniel Roos.

För att inte störa konferenserna som pågår i det stora hotellet i centrala Stockholm, där Triclima jobbar, är borrtiden begränsad till mellan klockan 12 och 13. Triclima har två parallella uppdrag här – stambyte åt fastighetsägaren och ombygge av 100 rum, från kontorsrum till hotellrum.

– Är det några andra hinder? frågar Tim Sjöholm.

Eftersom ingen har något att rapportera rundas mötet av, efter knappt tio minuter.

– Vi försöker hålla mötena korta, förklarar Tim Sjöholm, medan montörerna går iväg för att sätta igång med dagens jobb.

”Om montörerna lyckas planera sitt jobb två dagar framåt så kan jag planera två veckor framåt och Tony två månader framåt.”

Han berättar att vissa tycker att det är krångligt att de bara får borra under en timme per dag. Själv tycker han inte att det är ett problem. Planerar man ordentligt för kommande arbetsdagar behöver man inte mer borrtid utan kan fokusera på annat under den övriga tiden.

– Om montörerna lyckas planera sitt jobb två dagar framåt så kan jag planera två veckor framåt och Tony två månader framåt, säger han.

Tony Carlén är delägare och projektledare, Benny Wallin och Oscar Hoff är montörer, Anton Martinsson Fillén är ledande montör och Tim Sjöholm är ansvarsmontör.

Det var 2019 som företaget, som då hette Carléns Rör, fick nys om Lean via konsultföretaget WCM Consulting. Lean-metoden utvecklades av Toyota i Japan på 1950-talet, för att öka effektiviteten i produktionen. Sedan dess har metoden utvecklats och anpassats till olika verksamheter. Men i installationsbranschen är det ytterst få som jobbar med den.

Tony Carlén och Peter Bendel, som driver Triclima tillsammans och har ett gemensamt intresse för effektivisering, blev övertygade om att det var rätt väg att gå och bestämde sig för att satsa på Lean fullt ut i alla större uppdrag året därefter. Som stöd har de kontinuerlig hjälp av en konsult från WCM som är med i uppstarten av varje nytt projekt och ger feedback på hur det går.

Tony Carlén. Foto Daniel Roos.

”Jag tror att montörerna känner sig lite malliga när elektriker och andra undrar vad vi håller på med.”

Sedan dess har mycket förändrats men det som betytt mest är organisationen med ansvarsmontörer och ledande montörer, att besluten om hur de ska jobba fattas gemensamt och att de jobbar aktivt med felsökning.

– Jag önskar att det fanns ett annat ord eftersom ”Lean” gör många rädda. Men det handlar bara om att göra produktionen enklare, säger han.

Att Triclima arbetar på ett annorlunda sätt märks mest genom morgonmötena och whiteboarden på väggen, med planeringen för de kommande två veckorna. Ibland får de nyfikna frågor på bygget.

Testa dig själv
Quiz: Vad vet du om Lean?

– På många företag är snabba morgonmöten självklart sedan länge, men i byggbranschen är det annorlunda. Jag tror att montörerna känner sig lite malliga när elektriker och andra undrar vad vi håller på med.