Logga in

Kampen mot hemmapularna

Publicerad
11 jan 2021, 05:46
| Uppdaterad
8 mar 2024

Den typiska hemmapularen är en man mellan 40 och 59 år. Hans vanligaste tabbe är att välja fel materiel, fel dimension eller att montera fel. Men hur ska han stoppas?

I maj lanserade Elsäkerhetsverket Kopplasäkert.se. I mitten av december hade runt 130 000 personer använt webbtjänsten, som ger besked om vad privatpersoner får göra med el – och vad de inte får göra. Fler än 420 företag hade ställt sig bakom tjänsten, mestadels elinstallationsföretag.

Mer i serien:
Tre hemmapulare talar ut

Mer i serien:
Elsäkerhetsexperten: ”Du får inte köra bil utan körkort heller”

Att många gör-det-självare kopplar el är väl känt.  Olagliga elinstallationsarbeten finns i tre av tio hushåll, enligt Elsäkerhetsverkets tidigare undersökningar. Den typiska hemmapularen är också känd.

– Det är en man på mellan 40 och 59 år, som äger sin bostad. Hans vanligaste misstag är att välja fel materiel, fel dimension eller att montera fel, säger Elin Cederholm, projektledare för Koppla säkert.

”Det verkar kanske enkelt när man plockar på sig elmaterial i butiken, men elinstallationer är komplexa, och det finns skäl till att det krävs en ganska lång utbildning för att få göra dem.”
Elin Cederholm, projektledare på Elsäkerhetsverket

Samtidigt söker 800 personer varje år sjukhusvård efter elolyckor i hemmet. Cirka 300 av dem är barn. Hur många av olyckorna som beror på fulel är oklart.

– Men risken för fel ökar om man kopplar utan att ha kunskap. Det verkar kanske enkelt när man plockar på sig elmaterial i butiken, men elinstallationer är komplexa, och det finns skäl till att det krävs en ganska lång utbildning för att få göra dem, säger Elin Cederholm.

Inbitna hemmapulare stoppas knappast av webbtjänsten. Men Elin hoppas att nya generationer ska hindras från att börja koppla. Webbtjänsten kan även göra det lättare för hemmapularnas familjemedlemmar att protestera mot tvivelaktiga elprojekt därhemma. För att nå dem marknadsförs kopplasäkert.se bland annat på heminredningssajter.

Förutom informationsinsatser har Elsäkerhetsverket små möjligheter att stoppa olaglig el i bostäder. Att förbjuda försäljning av elmaterial till privatpersoner går inte på grund av EU:s regler för fri rörlighet för varor. Inspektörerna har inte heller rätt att komma in i någons hem, och olagliga elinstallationer, som lekmän gör i bostäder, ska inte anmälas till Elsäkerhetsverket. Däremot kan man göra en anmälan till polisen. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Men det finns inga fällande domar sedan den nya elsäkerhetslagen trädde i kraft i juli 2017, och endast ett fåtal med den tidigare ellagstiftningen.

Ett sätt att minska olagligt elpulande skulle kunna vara att helt sonika tillåta folk att koppla mer. Den linjen driver Facebookgruppen ”Vi som vill koppla el säkert hemma, eller bara lära oss mer om el”, som förespråkar en kortare utbildning som ger privatpersoner en begränsad behörighet.

Frågan utreddes inom ramen för elbehörighetsutredningen från 2014, som dagens regelverk bygger på. Men riskerna bedömdes vara alltför stora, och Elsäkerhetsverket har inga planer på att låta privatpersoner koppla mer än idag.

Läs också:
Elsäkerhetsexperten: Listigt sätt att stoppa hemmapularna

Facebookgruppen ”Vi som vill koppla el…” med drygt 10 000 medlemmar har regler som poängterar att el är farligt, och gruppen länkar till Elsäkerhetsverkets information om vad man får göra. Att söka kunskap är inte olagligt, och många medlemmar ställer frågor med brasklappen ”detta är inget jag tänker göra själv, ska anlita en elektriker”. Sedan följer ibland väldigt detaljerade frågor.

Flera elektriker figurerar i kommentarstrådarna, däribland Peter Bühler som till vardags jobbar på Fixarpartner.

– Jag förstår att folk är nyfikna och försöker i möjligaste mån att svara. Men blir frågorna för detaljerade säger jag ifrån på ett schysst sätt. Som seriös elektriker har man ett ansvar att inte tala om för lekmän hur de ska koppla, säger han.