Logga in

”Ändarna är påtvinnade på stiften i ett CEE-intag i en byggcentral”

Publicerad
6 maj 2024, 04:30
| Uppdaterad
3 maj 2024

Hemmamicklaren hade inte legat på latsidan. När elektrikern Lars Eriksson rättade till fulelen hittade han mera hemmapuleri i köket. ”Gummikabeln med tre faser och jord hade man knölat ihop under sockeln.”

– De nya ägarna hade problem med att säkringar gick så fort man använde både ugnen och spishällen samtidigt. 

Lars Eriksson på Emj Elteknik i Torsås fick i uppdrag att lösa problemen åt husägarna som berättade att de tidigare ägarna av det äldre huset varit lite av hemmapulare. Matningen till spisen var fast ansluten och skulle finnas bakom köksinredningen. 

– Gummikabeln med tre faser och jord hade man knölat ihop under sockeln. Den blå var inte ansluten eftersom matningen från centralen var en 4G1,5. I samma kopplingsdosa fanns 2 andra gummikablar anslutna med skarv. En fas gick till häll och ugn. en fas till gick diskmaskinen och den tredje fasen var oanvvänd. Jorden fick fungera som någon slags PEN-ledare. 

Förra ägarens olagliga elarbete. Foto: Lars Eriksson.

Fulel deluxe:
Hemmagjorda proppar: ”Inga hinder för 500 ampere”

Läs också:
”VM i risk för kortslutning”

Lars Erikssons arbete gick ut på att reda upp härvan. Fixa riktiga matningar och nya centraler med jordfelsbrytare. Men i samband med ett av centralbytena stötte han på nästa hemmamickel.

–  Där fanns en hängde en stickpropp med en kabel skarvad skarvad på en vanlig flexslang med brun, blå och gröngul FK. 

Vart tog slangen vägen? 

– Den gick 55-60 meter under gräsmattan till en uthuslänga där ändarna  var påtvinnade på stiften i ett CEE-uttag på en byggcentral monterad cirka 10 cm över marken. 

Längan hade tidigare haft en luftledning från huset. Vid byggcentralen hängde en stickpropp som förmodligen var kopplad på den gamla installationen i längan. 

Läs också:
”Sa bara pang och det blev mörkt”

– Den nuvarande ägaren ville ha det riktigt gjort. Nu är alla hemmamicklarlösningar rivna och all fulel är borta.