Logga in

Vattenslang i elinstallationen – är det verkligen ok?

Publicerad
14 apr 2022, 10:03

Att dra el i vattenslang är inte fel, enligt en färsk dom. Att den tidigare ägaren hade fulelat var inte heller fel. Låter det märkligt? Elsäkerhetsexperten Fredrik B Sjödin förklarar.

Svea hovrätt slog fast att det fanns dolda elfel i ett hus som köptes utanför Västerås 2017. Detta enligt en dom som meddelades i mitten av mars. Samtidigt står det i domen att det inte var fel att en lekman, alltså den tidigare ägaren, hade utfört elinstallationerna. Enligt hovrätten är det inte heller visat att användandet av vattenslang i elinstallationerna i sig utgjort ett fel.

Läs artikeln om domen här:
Lekmans elinstallationer inte fel enligt hovrätten

Lyssna på poddavsnittet om domen.

Många läsare reagerade på artikeln om domen. Vi bollar frågorna vidare till Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin.

  • Hur kunde domstolen säga att det inte var fel att en lekman dragit elen själv?
  • Och att det inte var fel att han använde vattenslang i elinstallationen?  
  • Vad är det som gäller egentligen?

Svar: Jag förstår att det kan sticka i ögonen, men det är några saker man måste ha i bakhuvudet här. Installationen var utförd före den 1 juli 2017 och då gällde den gamla elsäkerhetslagstiftningen. På den tiden hade en elinstallatör fortfarande sitt överinseende och förväntades kontrollera utförandet.  

Hade installationen gjorts idag skulle det vara betydligt lättare att bevisa att det var fel att säljaren hade dragit elen, enligt elsäkerhetslagen. Men husköp regleras i jordabalken, och där står inget om vem som ska göra saker och ting. Och nu har hovrätten bedömt att det inte var fel att en lekman gjorde elinstallationerna, enligt jordabalkens mening. Det är inga konstigheter.

Nästa fråga gäller vattenslangen, och självklart skulle inget proffs välja vattenslang i elinstallationer, det vet ju alla i branschen. Men det finns ingen föreskrift som säger att du måste använda vp-rör för att förlägga fk-kabel. Standarden är frivillig, och för att uppfylla god elsäkerhetsteknisk praxis ska en enkelisolerad ledning, till exempel en fk-kabel, ha dubbelisolering. Frågan är om en vattenslang kan utgöra ett sådant isoleringsskydd? Det går att ta reda på om du gör en dokumenterad riskanalys, men det är inte hovrättens uppgift.

Cecilia Axelsson ger besked:
Får jag sätta upp några uttag på fritiden?

Det är ingen tvekan om att det här var en synnerligen dålig installation, och det är väldigt glädjande att både tingsrätt och hovrätt gick på husköparnas linje och slog fast att det var dolda fel. Att få rätt i sådana här ärenden kan annars vara svårt eftersom husköpare tyvärr sällan gör en utökad besiktning av elanläggningen.