Logga in

Efter Norrbybranden: Inget lagstöd för kontroll av el i bostäder

Publicerad
8 dec 2021, 10:59
| Uppdaterad
16 dec 2021

Räddningstjänsten har stöd i lag att komma in nästan överallt. Men elsäkerhetslagen säger att Elsäkerhetsverket inte har tillträde till bostäder. I Borås skedde en ovanlig samverkan förra veckan när bostadshus kontrollerades av de två myndigheterna och polisen.

Storbranden som förstörde ett lägenhetshus i Borås startade i elanläggningen. Nu har samma hyresvärd fått besök på två andra adresser av Elsäkerhetsverket och räddningstjänsten. Men också polisen var med under den gemensamma insatsen i förra veckan. Men myndigheterna har helt olika lagstöd för att kontrollera bostäder. 

– Räddningstjänsten har stora möjligheter inom lagstiftningen som omfattar vår tillsynsverksamhet. Det ger oss tillgång till samtliga objekt förutom militära skyddsobjekt. Skulle vi vägras tillträde kan vi begära handräckning av polisen.

Det säger Fredrik Lovén, brandingenjör på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund. Han stödjer sig på Lagen om skydd mot olyckor. Elinspektör Jonas Bengtsson på Elsäkerhetsverket har helt andra förutsättningar.

– I elsäkerhetslagen, som jag har att följa, står det uttryckligen att vi som tillsynsmyndighet inte har rätt till tillträde i bostäder, säger Jonas Bengtsson.

Elsäkerhetslagen §38

För tillsyn har tillsynsmyndigheten rätt att få tillträde till områden, lokaler och andra utrymmen, dock inte bostäder.

Länk till elsäkerhetslagen på lagen.nu

Branden startade i elanläggningen
Norrbybranden: ”Vi kan inte kräva att få komma in i folks hem”

Hem brann ner i Sunne
Efter branden: ”Laddar aldrig med timer”

Myndigheten har ett jättestort uppdrag. Vi kan inte åka på allt. Men jag prioriterade det här dels för de anmälda bristerna och dels för att samverkan är viktigt.

Jonas Bengtsson, elinspektör på Elsäkerhetsverket.

Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, konstaterade i sin utredning på Värmlandsgatan 30 att branden som förstörde fastigheten natten till den 1 juni orsakades av el. Mindre än tre månader tidigare hade Jonas Bengtsson hittat 18 elfel i allmänna utrymmen i huset. Det efter ett tips från polisen som kom till Elsäkerhetsverket via räddningstjänsten. 

–  Räddningstjänsten jobbar vi mycket med sedan tidigare. Elsäkerhetsverket visste jag knappt att de fanns innan kontrollen på Värmlandsgatan, säger Sebastian Birgersson, områdespolis på Norrby i Borås. 

De 18 bristerna i elanläggningen åtgärdades av en lokal elfirma. Men branden startade inte där utan inne i en lägenhet. Mot den bakgrunden anmälde polisen Sebastian Birgersson två av fastighetssägarens andra hyreshus på Norrby i Borås till Elsäkerhetsverket. De 30 november gjorde de tre myndigheterna en gemensam tillsyn. 

– Myndigheten har ett jättestort uppdrag. Vi kan inte åka på allt. Men jag prioriterade det här dels för de anmälda bristerna och dels för att samverkan är viktigt, säger elinspektör Jonas Bengtsson.

Av de tio lägenheter vi knackade på saknade åtta brandvarnare.

Fredrik Lovén, brandingenjör på Södra älvsborgs räddningstjänstförbund.

Elsäkerhetsverket finns på fyra orter i landet och regionkontoret i Hässleholm täcker allt söder om linjen Västervik, Jönköping och Göteborg. 

– Det är rätt ovanligt för oss att vi genomför en gemensam tillsyn på detta sätt med räddningstjänst och polis, säger Jonas Bengtsson.
Under besöket gick han bara in i lägenheter där han blivit inbjuden. 

Det verkar vara två olika synsätt mellan Elsäkerhetsverket och räddningstjänsten?

– Jag kan inte uttala mig om det direkt. Det finns många saker i samhället som inte går ihop perfekt. Jag önskar att olika regelverk vore bättre synkade, säger Jonas Bengtsson på Elsäkerhetsverket. 

Video:
David Widlund – elektriker, brandutredare och författare till Gryningspyromanen om vanligt elfel bakom många bränder

Tjänsteanteckningen från tillsynen är inte klar än från Elsäkerhetsverkets sida. Fredrik Lovén på räddningstjänsten säger att de fastigheterna, ur hans synvinkel, är värre än Värmlandsgatan 30.

– Av de tio lägenheter vi knackade på saknade åtta brandvarnare. Det var stora glipor i dörrarna som därmed inte uppfyller brandskyddsreglerna. Dörrarna kommer fastighetsägaren tvingas att byta. Dessutom fanns en lägenhet inredd på vindsplanet och där fanns inget fönster vilket gör att det bara finns en utrymningsväg. Det är krav på att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar, säger Fredrik Lovén.