Logga in

Elsäkerhetsexperten: ”Du får inte köra bil utan körkort heller”

Publicerad
11 jan 2021, 05:45

Dyra elektriker, fånigt förmynderi och en stark lobby? Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin bemöter hemmapularnas argument.

Att många gör-det-självare kopplar el är väl känt. Här kan du läsa intervjuer med tre personer  som berättar om varför ägnar sig åt olagligt installationsarbete: Tre hemmapulare talar ut.

 

Fredrik Byström Sjödin är elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen, IN, bemöter deras argument.

–  Du kan ha övningskört i tio år och vara jätteduktig på att köra bil, men du får ändå inte sätta dig bakom ratten utan att köra upp och få ett körkort. På samma sätt får du inte koppla el bara för att du själv tycker att du har koll eller kanske har gått elprogrammet, säger han.

Läs mer: Kampen mot hemmapularna

Fredrik Byström Sjödin poängterar att regelverket behövs av säkerhetsskäl. En felaktig elinstallation kan i värsta fall leda till att ens barn dör eller att huset brinner upp.

– Elinstallatör är ett reglerat yrke av en orsak, precis som läkare. Samhället vill inte att vem som helst ska koppla el eller operera folk.

När det gäller kostnaden för elektrikertjänster så är hans intryck att vissa kunder inte tycker att hantverkstjänster ska få kosta något. Att lämna in bilen på service och betala tusenlappar ses däremot som ok. 

Fredrik Byström Sjödin har tidigare varit överinspektör på Elsäkerhetsverket. Misstanken att regelverket skulle vara påverkat av en stark lobby har han hört förut.

– Att myndigheten skulle gå branschens ärenden kan jag dementera kraftfullt, och det finns gott om exempel när IN och dåvarande EIO inte alls har fått gehör för sina krav. Inför nya elsäkerhetslagen drev EIO exempelvis på hårt för att elektriker skulle ha en personlig behörighet, ett slags körkort, men så blev det inte, säger han.

Men på en punkt ger han amatörkopplarna rätt: att få hem en elektriker för småjobb kan vara svårt.

– Där har branschen ett ansvar. Se till att ha effektiva processer så att ni kan klämma in småjobben – lämna inte bollen på smash för hemmapularna, uppmanar han.