Logga in

”Det värsta jag sett rent sammanlagringsmässigt”

Publicerad
29 maj 2024, 08:25

Många olika tändtrådar blandat med en uppsjö av matningar med 10, 13 och 16 A som delade på en dosa. Det blev många kommentarer i Elfel. ”Men ingen såg det uppenbara.”

– Det gick 17 slangar in i samma dosa och åtminstone 7 grupper delar på en 1,5 kvadrats jord och nolla. Det är ett under att det fungerar och det är långt ifrån okej, det säger trådskaparen Jesper Nyberg som elektriker på H2J Elektriska i Stockholm.

Läs också:
”Ändarna är påtvinnade på stiften i ett CEE-intag i en byggcentral”

Läs också:
Laddbox: ”Det är skönt men otäckt när man hittar sånt här”

Han som bor där kanske inte använder alla förbrukare samtidigt?

– Han kan inte köra diskmaskinen och ugnen samtidigt, det har han sagt. 

Upprinnelsen till fyndet var att Jesper Nyberg åkte på ett vattenskadejobb i ett badrum i en lägenhet i Stockholms innerstad. När skadan var åtgärdad passade kunden på att fråga om möjligheten att sätta in ett uttag för tvättmaskin. Men det blev ett helt annat svar än kunden önskade sig. 

– Jag hittade den här dosan, som vid första anblick ser ganska rolig ut, när jag började leta mig bakåt från badrummet till centralen. Ganska snabbt gick det från roligt till att vi behöver ta hit en bilmaskin och börja riva i väggarna och göra om allting. Tvättmaskin kunde han bara glömma, säger Jesper Nyberg. 

När han lade upp bilden i facebookrgruppen Elfel var det många som tryckte gilla och kommenterade men trots det var det ingen som såg att den fullmatade dosan bara hade en ynka neutralledare.

– Det går ut 14 fasledare från elcentralen men det finns bara 4 utgående neutral- och skyddsjordsledare. Till exempel går det tre matningar med 16 A till spishäll och ugn, L1, L2 och L3 i form tre svarta 2,5 kvadrats FK. Den som har dragit ut de här utan nolla har sedan stött på en 1,5 kvadrats jord och nolla i en dosa och valt att använda dem, och dessutom växla ner i area från kopplingspunkt till uttag. Det här är långt ifrån okej.

Läs också:
Mystisk laddboxstöld: ”Det är väldigt konstigt”

Vad händer nu?

– Jag sa till killen som äger lägenheten att jag vägrar ta ansvar för att slå på säkringarna igen och att en helrenovering som måste göras. Vi räknade ut att det skulle ta nästan en veckas arbete att åtgärda allting och vår vår offert på det hela hamnade på uppemot 50 000 kronor, säger Jesper Nyberg.