Logga in

Elsäkerhetsexperten: Listigt sätt att stoppa hemmapularna

Publicerad
26 maj 2020, 06:00

Att hindra sin partner från att fulela kan vara knepigt. Men det blir lättare med en ny webbtjänst från Elsäkerhetsverket, enligt elsäkerhetsexperten Fredrik B Sjödin.

Idag, tisdag 26 maj, lanserar Elsäkerhetsverket den digitala tjänsten Koppla säkert. Den ska göra det lätt för privatpersoner att ta reda på vad de får koppla själv därhemma och när de ska anlita ett elinstallationsföretag.

Läs den första artikeln om Koppla säkert: Så ska hemmapularna stoppas

Användaren anger först var installationen ska göras, exempelvis i ett badrum eller vardagsrum. Sedan anger man vilken typ av produkt man vill koppla in, kanske ett vägguttag eller element. Beskedet blir i de allra flesta fall att det rör sig om ett eljobb som privatpersonen inte får utföra själv.

”Visst, hemmapularen själv fnyser kanske åt tjänsten. Men personens partner får upp ögonen för att det rör sig om olagligt elarbete och kan protestera.”

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert Installatörsföretagen

Elinstallatörens tidigare artikel om tjänsten blev en av årets mest lästa webbartiklar. Flera av kommentatorerna var kritiska och trodde inte att tjänsten skulle få någon effekt alls. Men  Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin beskriver strategin som både genomtänkt och listig.

– Visst, hemmapularen själv fnyser kanske åt tjänsten. Men personens partner får upp ögonen för att det rör sig om olagligt elarbete och kan protestera. Det kan annars vara svårt för anhöriga att argumentera mot en hemmapulare, men den här appen står en myndighet bakom och det ger tyngd, säger han.

Fredrik Byström Sjödin, som har ingått i Elsäkerhetsverkets referensgrupp,om har ingått i Elsäkerhetsverkets referensgrupp, poängterar att det finns en anledning till att elinstallation är en reglerad verksamhet.

– Folk kan i värsta fall dö. En del har inställningen att en karlakarl ska kunna fixa elen själv hemma, men den machoattityden måste bort, säger Fredrik Byström Sjödin.

Han tipsar även elinstallationsföretag att använda Koppla säkert i kontakt med kunderna, som ett sätt att klargöra vad privatpersoner får göra – och inte får göra – på egen hand. Vem som helst kan ju gå in i en butik och köpa kabel, vp-rör, gruppcentraler och annat elmaterial. Men alla har inte klart för sig att de sedan inte får installera prylarna därhemma.

Bakgrunden till Koppla Säkert är att regeringen hösten 2018 gav myndigheten ett uppdrag om ”informationsinsatser gällande försäljning av elektriska installationsprodukter”. Tjänsten är framtagen i samarbete med Biltema, Schneider Electric, Jula, Bauhaus, Clas Ohlson, Hyrentimme, Installatörsföretagen, Svensk Handel, Svensk Försäkring, Byggmaterialhandlarna, Länsförsäkringar, Brandskyddsföreningen Elektriska nämnden, SEK Svensk Elstandard och Konsumentverket.

Här hittar du mer information om tjänsten.