Logga in

Hög ingångslön i solcellbranschen: ”Outbildad är fel ord”

Publicerad
27 maj 2024, 07:00
| Uppdaterad
24 maj 2024

Kritiken mot att solcellsmontörer tjänar mer än elektrikerlärlingar är felriktad. Lärlingen är fortfarande under utbildning och solcellsmontörer har ofta branscherfarenhet, det hävdar IN:s förhandlingschef Henrik Junzell.

Ett sätt att runda elektriker och förringa utbildning. Den kritiken har riktats mot Solcellsöverenskommelsen och att ersättningsnivåerna till montörer via den – är högre än lärlingslönen i installationsavtalet. 

Läs också:
“Vi hade önskat satsningar på kompetensförsörjning för branschen”

Läs också:
“Våra anställda stannar länge här”

Men att se det så är fel enligt Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

– Vår målsättning med överenskommelsen var att ge en hemmahamn åt de företag som jobbar med att installera solceller, och som är organiserade på ett lite annat sätt än våra normala installationsföretag, säger han.

Solcellsöverenskommelsen har tagits fram av Installatörsföretagen och fackförbundet Elektrikerna. Så hur har då nivåerna arbetats fram? En 20-åring utan särskilt krav på utbildning eller erfarenhet kan börja sin yrkesbana på 24 692 kronor, vilket är högre än flera andra yrken med utbildningskrav. 

– Outbildad är egentligen fel ord. Vi såg redan när vi slöt överenskommelsen att det var folk med erfarenhet i branschen. Det var snickare, takläggare och många gånger folk med en utbildning, säger Henrik Junzell.

En elinstallatör har i en artikel framfört att överenskommelsen förringar just relevant utbildning och elektrikers kunskap – och pekade ut hur stor skillnad det är mellan minimilönen för elektrikerlärlingar och de som sätter solpaneler.

– Så kan man inte se det, lärling är en ren utbildningsanställning – vilket gör det till en jämförelse mellan äpplen och päron. För elektriker har vi en typisk trappa med ersättning efter uppbyggd erfarenhet, så det fångas upp där. Här, med solcellsöverenskommelsen fångar vi upp något annat. 

Lärling är en sak, men skillnaden kvarstår även efter utbildningstiden. Lagda sida vid sida framstår det som att en solcellsmontören har mer i lönekuvertet från dag ett och framåt – även efter avklarade lärlingstimmar. 

– Det är inte helt jämförbart. I överenskommelsen ligger det även att det inte råder någon automatisk rätt att räkna på ackord, en sak som ligger i Installationsavtalet. Nivån är även satt efter en värdering av företagen som jobbade i branschen. Sen är det en framförhandlad nivå med hänsyn tagen till en mängd olika parametrar där marknadsläget är en del, säger Henrik Junzell.

Läs också:
”Inte lätt att samla el och VVS”

Farhågan som riktades, att löneskillnaden kunde hämma viljan att utbilda sig till elektriker, ser förhandlingschefen inte heller framför sig.

– Nej, tvärtom tror jag att vi med avtalet visar att elektrikerutbildningen är framtiden med bra lönestegring. Sen finns det ju även en marknadsmässig lön som tydligare speglar värdet. Så att lägsta lönen enligt avtalet skulle påverka – nej, det ser jag inte, säger Henrik Junzell.