Logga in

Elektriker på 35 veckor: ”Jag var själv skeptisk i början”

Publicerad
11 mar 2024, 08:01

ECY-certifikat på rekordtiden 35 veckor. Det är nu möjligt med ETG College nya utbildningsmodell. Ulf Österlindh, huvudlärare på utbildningen, var själv tveksam.

Text

Elbranschen är i behov av fler installatörer. ETG College har därmed tagit fram initiativet ”Installationselektriker med accelererat lärande”, en ny utbildningsmodell som gör det möjligt att få ett ECY-certifikat på 35 veckor och komma ut i branschen som förstaårsmontör. 

Läs också:
Så många elektriker behövs för att elektrifiera Sverige

Läs också:
Klarar du av att bli elektriker till januari 2025?

Pilotutbildningen börjar i maj och äger rum på Vuxenutbildningen Landskrona, som ingår i Familjen Helsingborg. Det finns 16 platser på utbildningen och finns till för de som vill yrkesväxla och jobba i elteknikbranschen. Ulf Österlindh är huvudlärare och ansvarig för lärprocessen. 

–  Jag ser mest fram emot att se om det fungerar, vilket jag är övertygad om att det kommer att göra. Jag var själv skeptisk i början. ETG College vuxenutbildning är ju normalt 60 veckor. Men ju mer jag jobbar med utbildningsmodellen ser jag det som en stor möjlighet för de som vill yrkesväxla till vår bransch. Det behövs många nya installatörer och duktigt folk som sedan kanske tar ett steg vidare och vidareutbildar sig till exempelvis projektledare, säger Ulf Österlindh.

Av Skolverkets 160 centrala innehåll från el- och energiprogrammets yrkespaket har ETG College kokat ner det till 10 kompetensområden som utbildningen bygger på,  tillsammans med 300 timmars praktik. Det rör sig bland annat om elteori, felsökning, kundservice och installationsarbete. 

Läs också:
Fem förmåner som lockar elektriker

– Vi har ett nära samarbete med branschen, från stora till mindre företag som är drivande i utbildningen. Vi är helt övertygade om att detta kommer att vara en utbildningsmodell för framtiden, säger Ulf Österlindh.