Logga in

Så räddade El-Roffe liv med elstötar

Publicerad
5 feb 2024, 06:08
| Uppdaterad
8 feb 2024

Rolf ”El-Roffe” Bråsäter, som under 20 år reste runt och predikade elsäkerhet i Stockholms grundskolor, ser positivt på Elsäkerhetsverkets nya satsning. Han ifrågasätter dock om det är tillräckligt.

Från 1997 till 2018 var El-Roffe ett bekant namn för många mellanstadieelever i Stockholm. Hans berättelser om elektricitetens kraft och faror har blivit välkända i skolorna. Vid 77 års ålder gick han i pension, utan att någon ersatte honom.

Läs också:
Elsäkerhetsverkets drag: Ska lära mellanstadiebarn om elsäkerhet

Läs också:
Elsäkerhet: Är du smartare än en femteklassare

Rolf ”El-Roffe” Bråsäter, som nås av Elinstallatören, välkomnar Elsäkerhetsverkets nya material för mellanstadiet, men uttrycker överraskning över att det inte kommit tidigare.

– Det är på tiden att Elsäkerhetsverket tar upp detta. Ärligt talat förvånar det mig att de inte gjort det tidigare, säger han.

Under sina aktiva år kunde El-Roffe konstatera den låga kunskapsnivån om el, både bland barn och vuxna.

– Kunskapen är väldigt låg. Folk vet inte hur farligt det är att mixtra med el eller använda skadade elartiklar. Under mina år besökte jag över 5 000 elever och försökte visa vad som kan hända om man inte är försiktig.

El-Roffe betonar vikten av att demonstrera och visa. Han är orolig för att Elsäkerhetsverkets digitala undervisningsmaterial inte ger samma effekt som praktiska demonstrationer.

– Det bästa sättet att lära ut är att visa. Effekten blir inte densamma om man visar på en TV jämfört med att göra det direkt framför eleverna.

Han minns hur hans föregångare “El-Berra” gjorde stor skillnad genom att demonstrera elsäkerhet på ett praktiskt sätt.

El-Roffe gjorde det till en vana att visa eleverna elens kraft och risker genom att exempelvis demonstrera kortslutningar och elstötar.

– Att visa hur det kan brinna och ryka om man får el i sig är viktigt. Ett område där jag föreläst såg en halvering av skadegörelse på gatlyktor efter mina besök.

Läs också:
”Får man en stöt så smälter man”

Numera är El-Roffe 82 år gammal och har dragit sig tillbaka. Han saknar sitt arbete, men undrar varför ingen har tagit vid.

– Jag saknar det, men för mig är det över nu. Jag har fortfarande kvar min utrustning, men ingen har tagit över. Kraftbolagen finansierade min verksamhet, och skolor och lärare uppskattade det väldigt mycket. Jag förstår inte varför det inte efterfrågas idag, avslutar Rolf ”El-Roffe” Bråsäter.