Logga in

Klarar du av att bli elektriker till januari 2025?

Publicerad
11 mar 2024, 08:00
| Uppdaterad
8 mar 2024

Förstaårsmontör på 35 veckor, är det möjligt? I maj startar en ny vuxenutbildning som ställer riktigt höga krav på eleverna. Fem faktorer kommer vara avgörande för att kunna bli  elektriker på så kort tid.

Text

”Installationselektriker med accelererat lärande” är namnet på ETG college nya utbildningsmodell, som innebär att eleverna kan bli förstaårsmontörer redan efter 35 veckor. Ulf Österlindh är huvudlärare och ansvarig för lärprocessen i utbildningen. – Det är ju en fantastisk möjlighet, men det innebär också att vi måste få in rätt elever till det, säger han.

Läs också:
Elektriker på 35 veckor: ”Jag var själv skeptisk i början”

Läs också:
Så många elektriker behövs för att elektrifiera Sverige

Här listar Ulf Österlindh de viktigaste punkterna för vad som krävs för att klara utbildningen.

1. Stark vilja att lära sig nytt

– De som söker hit ska framförallt vara personer som är jättesugna på att göra en förändring i sina liv. De ska verkligen vara hungriga på att vilja lära sig nytt.

2. God förmåga att se samband och dra slutsatser

För att klara utbildningen är det inte bara viktigt att snabbt kunna ta till sig kunskap, utan det är även viktigt med en god analysförmåga för att kunna se samband och dra slutsatser.

– De ska kunna ta till sig kunskap snabbt och ha en bra förmåga att se samband och dra slutsatser. Allt det som krävs i vårt yrke generellt. Det handlar exempelvis om att kunna tolka och läsa tillverkarens anvisningar från olika fabrikat och få produkter att leva och fungera tillsammans. 

3. Högt studietempo

ETG college traditionella vuxenutbildning ligger på 60 veckor. Denna utbildning är nästan hälften så lång, vilket medför stora krav på att kunna hålla ett högt studietempo. 

– Vi säger inte att denna utbildning ska ersätta  den vanliga vuxenutbildningen på något vis. Utan denna utbildning är ju för dem som har kanske lite mer förmåga att klara av ett högre studietempo.

4. Stort ansvar för studierna på egen hand

För att klara utbildningen ligger mycket på eleverna själva. Ulf Österlind trycker mycket på att lektionerna bygger på att stimulera eleverna att tänka själva och ha stort ansvar för sitt eget lärande.

– Under pilotutbildningen har vi anpassat ETG College utbildning installationselektriker till Brights beprövade inlärningsmodell för accelererat lärande. Det rör sig om undervisning som innehåller korta faktabaserade teorilektioner med många praktiska övningar och snabb återkoppling. Sedan kommer vi jobba mycket med öppna frågor för att eleven själv stimulerar sitt lärande.

Fyra veckor innan utbildningen drar igång kommer eleverna dessutom jobba hemifrån med förstudier.

– Där ingår bland annat grundläggande ellära och matematik, energiteknik, arbetsmiljö och elsäkerhet.

5. Fullt fokus och närvaro

På grund av den korta utbildningstiden ställer det inte bara höga krav på studierna på egen hand. Eftersom utbildningen sker på plats i Landskrona kräver det att man är på plats.

–  Eleverna ska kunna klara av att äga sitt eget lärande, vilket är jätteviktigt eftersom det är ett högt tempo. Det kräver att man klarar av att vara på plats alla dagar och verkligen är med till 100-110 procent.