“Våra anställda stannar länge här”

Publicerad 13 nov 2015, 08:53 | Uppdaterad 24 feb 2021

De flesta har väl hört talas om ”Gnosjöandan” och förknippar den med småländsk företagsamhet. Fenomenet finns inte bara i Gnosjö utan har spridit sig också till andra hörn av Småland. I Unnaryd några mil söderut är det också god fart på företagandet. Ortens enda elinstallationsföretag, Sverkers El, har dragit nytta av det. Företaget har haft en trygg och lönsam tillväxt sedan starten 1983.

Unnaryd är en by med 800 invånare som gömmer sig i skogsområdet där Småland gränsar till Halland. Byn har fler arbetstillfällen i småindustrin än vad den själv kan försörja. Så hit pendlas det från båda sidor av länsgränsen.

Vid det lilla torget ligger byns elteknikföretag. Sverkers El är ensamma på orten om att inte bara erbjuda elinstallationer utan också hålla byn med en egen Elkedjan-butik. Företaget rymmer också en låsverksamhet och det är sedan några år också systerföretag till Unnaryds Värme och Sanitet, ortens VVS-firma.

– Det var för fem år sedan som jag tog över ortens VVS-företag. Affären kändes ganska naturlig eftersom VVS blivit alltmer teknikinriktat och numera ofta handlar en hel del om automation där det behövs en elektriker för att få ihop alltsammans innan en installation är klar, förklarar Sverker Andersson, ägare och grundare till Sverkers El.

Sverker Anderssons karriär som entreprenör i elteknikbranschen startade våren 1983. Det var då han startade eget hemma i garaget på den egna gården och utnyttjade sin allmänna behörighet i elinstallationer till att stå på egna ben. De första åren arbetade han ensam i firman men så fick han reda på att den enda elfirman i Unnaryd stod inför avveckling så då flyttade Sverker dit med sitt företag och erbjöd en av de anställda arbete i Sverkers El.

– Man kan väl säga att det är på den vägen det är. Genom åren har jag tagit över elfirmor i flera av orterna runt Unnaryd. Det började för femton år sedan med en elfirma i Lidhult, sedan blev det en i Burseryd och för några år sedan köpte jag en elfirma i Hylte Bruk.

Så idag är Sverkers El etablerade i de fyra orterna Unnaryd, Lidhult, Burseryd och Hylte Bruk.

Sverkers El har haft en positiv utveckling sedan starten. Företaget har växt i takt med affärerna och sysselsätter idag 25 personer, på elsidan. 22 av dem är montörer. VVS-företaget sysselsätter ytterligare 5, varav 4 är montörer. Omsättningen i elverksamheten ligger nära en miljon kronor per anställd – en hög siffra i elteknikbranschen.

– Och sedan starten har företaget aldrig visat röda siffror, konstaterar Sverker Andersson stolt. Tillväxten har varit bra för Sverkers El. Den har gett möjlighet att ta större och större uppdrag, den har gett företaget bättre priser hos grossisterna och skapat möjlighet för de anställda att utvecklas inom företaget.

Våra anställda stannar länge här och det beror inte bara på att det är ont om elarbetsgivare i vårt område utan också på att de trivs med att tillhöra ett lagom stort företag som sysslar med det mesta inom elteknik. Vi kan ta på oss alla typer av elinstallationer och försöker ligga långt framme när det gäller ny teknik.
Sverker Andersson


Nyrekrytering av personal
tar Sverker hjälp med. Han har sedan många år anlitat en professionell personalrekryterare för att hitta rätt personer när företaget behöver mer folk.

– Vi tar förstås också in lärlingar och är generösa med att erbjuda praktikantplatser till något av de fyra gymnasier som driver elprogram inom vårt verksamhetsområde – Värnamo, Gislaved, Halmstad och Ljungby.

Sverker Andersson sätter stort värde på att ha en god relation till lärarna på de här skolorna och menar att lärlingsvägen är den bästa tänkbara när det gäller att få in unga i arbetslivet.

– Just nu har vi ett par lärlingar i företaget som vi nu får lära känna lite närmare. Om de visar sig hålla måttet har vi dessutom möjligheten att vara med och forma dem i deras yrkesroll.

Butiken i Unnaryd sköts av Sverkers fru och svärdotter. Den lever vidare trots den allt hårdare konkurrensen från näthandel och elvaruhus. Att butiken är ansluten till Elkedjan innebär förstås fördelar när det kommer till inköpspriser och sortiment, men det är framför allt butikens betydelse som skapare av nya installationsuppdrag på privatmarknaden som motiverar Sverker Andersson att driva butiken vidare.

– Dessutom är det förstås så att många i trakten känner sig bekväma med att det finns en elbutik här och handlar hos oss trots att de kan hitta varorna billigare på andra håll. Butiken ger företaget väldigt mycket god PR hos lokalbefolkningen och genererar på så vis nya uppdrag.

Bland Unnaryds industriföretag är Sverkers El väl etablerat som elinstallatör. I byn finns bland annat ett internationellt framgångsrikt modellföretag, en vaddfabrik, en fabrik för formtillverkning, ett pressgjuteri, en snickerifabrik, en plastindustri och ett bearbetningsföretag.

– Det är därför som vi ibland kallar Unnaryd för ”ett andra Gnosjö”. En gång fanns här 72 olika företag registrerade – i en ort med bara 800 invånare, berättar Sverker Andersson.

Unnaryd Modell, UM, är en bland många viktiga industrikunder just nu. Företaget, som tillverkar modeller för prototyptillverkning och annat inom bland annat industrin, har nyss byggt ut för sjunde gången. En ny hall för gjutning av modeller i stål står nästan färdig. Sverkers El är i full färd med att slutföra installationen av en ny högspänningsanläggning med ställverk och transformator.

– Vi har så gott som hela tiden en eller ett par man igång hos UM och har också de flesta andra företag här som kunder när det gäller elservice. Vi har också industrier i Lidhult och Burseryd som servicekunder och gör en hel del arbeten på SCA:s pappersbruk i Hylte. Och så har vi ett serviceavtal med Hylte Kommun, säger Sverker och tillägger:

– På entreprenadsidan är vi just nu sysselsatta med elinstallationerna vid ett industribygge i Getinge nere i Halland.

Sverker Andersson har börjat trappa ner sitt eget engagemang i företaget. Numera unnar han sig att vara ledig på fredagar och måndagar. Sonen Marcus tar gradvis över, men som vid många generationsskiften är det hela en process som behöver sin tid för att fullföljas – och goda råd från jurister och andra.

– Jag har två döttrar vid sidan om Marcus. Den äldre arbetar som lärare men min yngsta dotter arbetar med ekonomi och administration här i företaget och i VVS-firman. Så nu gäller det att hitta ekonomiska lösningar som både säkrar företagets framtid och skapar rättvisa i syskonskaran, förklarar Sverker.

Marcus har arbetat i företaget sedan femton år tillbaka och känner sig väl rustad att ta över. Efter elprogrammet på gymnasiet läste han vidare inom elektronik och datateknik och för några år sedan läste han in allmän behörighet i Hässleholm.

Det är Marcus som står för det mesta av den tekniska utvecklingen inom Sverkers El och som är den som bland annat introducerat KNX-installationer i företagets erbjudande.

– Sverker hörde om KNX på en konferens för några år sedan och blev intresserad av det. När han kom hem berättade han för mig att den tekniken borde vi satsa på, men att han inte själv kände sig tekniskt kunnig nog att göra det. Så den bollen fick jag ta – och det ångrar ingen av oss idag, berättar Marcus Andersson.

Marcus inser att det är en utmaning att ta över företaget, men han har en ganska ödmjuk attityd till det hela.

– Just nu ägnar jag mig åt att sätta mig in i allt det som företagsledning innebär och har ambitionen att förvalta firman på ett klokt sätt. Sedan, när jag blivit mer varm i kläderna, är det säkert läge att hitta andra spännande områden att utveckla vår verksamhet inom, berättar han.

FAKTA

Sverkers El

• Grundades 1983 av Sverker Andersson.

• Har huvudkontor i Unnaryd, Småland, och filialer i Hylte Bruk, Lidhult och Burseryd.

• Sysselsätter 25 anställda.

• Omsatte 24,6 milj kronor senaste räkenskapsår.

• Vinstmarginalen samma period uppgick till 4,6 procent.